Borsodblog

Már nem kerül fel több bejegyzés e blogra. Köszönet mindenért az olvasóknak, a kommentelőknek és az Indexnek. Hát ennyi.

Hírek

Címkék

100 éves a dvtk (12) alakszainé oláh annamária (1) amerika (2) aragó (1) árvíz (5) auchan (3) autógyár (2) autópálya (1) avasi lakótelep (7) avas online (2) ave (2) belváros (14) beruházások (12) bevásárlóturizmus (1) bkv (1) bodonyi csaba (1) boon (6) bor (3) borsodi találmány (1) borsodi vajda (3) borsod megye (1) bricostore (1) buday péter (1) bükk (3) bundavád (1) bűnözés (9) cora (2) csutorás géza (1) decathlon (2) demokrácia (1) demonstráció (2) diósgyőr (10) dlusztus imre (1) dsm (1) dvtk (20) edelény (2) egészségügy (3) emasa (1) encs (1) erika (1) európai (2) felsőzsolca (3) fészekrakók (2) fesztiválkatlan (1) fidesz (8) foci (6) ftc (1) gergely zsolt (2) grósz károly (1) gúr (1) hellókarácsony (2) hipermarketek (4) horn gábor (1) horváth aladár (1) hotel (2) ikeron (1) illegális hulladék (3) itc (2) ivs (1) jobbik (6) juga györgy (2) káli (11) kállai csaba (1) kemény dénes (1) keresztury tibor (2) kisteleki (2) kis szilvamag (1) kocsonyafesztivál (3) közbiztonság (9) közlekedés (10) kriza ákos (3) kulcs magazin (1) kutasi róbert (1) láev kisvasút (1) lenártek andrás (1) lillafüred (5) lkm (2) magyarfoci (7) máv (1) megye (2) men (1) menzareform (1) metro (1) micsuda blog (1) mikom.hu (3) minap (1) miskolc (6) miskolccard (1) miskolci egyetem (2) miskolci fidesz (4) miskolci média (1) miskolc holding (1) mlm (1) mlsz (3) moldova györgy (1) molnár oszkár (2) motorosok (1) mszmp (1) mszp (5) munka (5) munkahely (8) nagy kálmán (4) napelemes cserép (1) népkert (2) nfü (2) ódor ferenc (1) oktatás (1) olaszliszka (2) orbán viktor (2) parkolás (6) parlament (1) pásztor albert (3) pataky attila (1) patkó gyula (1) pelczné gáll ildikó (5) piac (2) putnok szilvásvárad vasútvonal (2) reac (1) rend (5) rendőrség (8) romák (16) sajóbábony (3) sajókaza (1) sajtószabadság (1) segélyek (5) selyemrét (1) shell (1) simon gábor (1) strand (2) szegregáció (1) szemét és kosz (4) szepessy zsolt (1) szerencsi többcélú kistérségi társulás (1) szeviép (2) szinay attila (1) szlovákok (1) szűcs (1) tahóbarbár miskolciak (7) tapolca (14) tasz (1) tavaszi zsolt (1) távfűtés (1) tesco (2) tipp újság (1) tokaj (7) tomcat (1) tömegközlekedés (10) tornyi (2) történelmi avas (3) tóth lászló (1) turizmus (15) újpest (1) unió (2) uszoda (4) valenciennes (1) vihar (1) villamos (9) vilmány (1) waschler tamás (1) webshop (1) zsiga marcell (2) Címkefelhő

EZ A BLOG BEFEJEZVE. NINCS TÖBB BEJEGYZÉS.

2009.02.06. 11:33 HappyMan

Horváth Aladár szerint a hibás...

Címkék: bűnözés romák belváros közbiztonság boon horváth aladár avasi lakótelep

Horváth Aladár Miskolcon védett jogot. A pofátlanságnak nincs határa - derül ki mindabból, amit ő tényfeltárás címszó alatt végzett. Hibásak a polgármesterek, a közgyűlés, a rendőrkapitány, azaz szokás szerint mindenki hibás, csak éppen a leginkább érintettek, a romák nem.

Bemásolom kiindulópontnak az eddigi legcinikusabb sajtóközleményt, amit valaha is láttam roma-ügyben.

Szó szerint a teljes közlemény:

"Az RPA válságkezelő csoportja áttekintette a miskolci üggyel kapcsolatban
elérhető statisztikákat és egyéb dokumentumokat, valamint a város vezetőinek az utóbbi hónapokban tett nyilatkozatait. Ezen túlmenően munkánk elsősorban az érintett roma és nem roma lakosság helyzetének és véleményének megismerésére irányult.
 

 Mindezek alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy - a város vezetőitől
származó nyilatkozatokban hivatkozott adatokat beszámítva - semmi jel nem
mutat arra, hogy indokolt lenne az a hiszterizált, a miskolci roma és nem
roma szegények elleni szélsőséges indulatok gerjesztésére alkalmas
hangulatkeltés, ami az utóbbi időszakban nagymértékben felerősödött a városban. Az elmélyülő szociális krízis ellenére az azzal kapcsolatba hozható bűnesetek száma nem ugrott meg Miskolcon, a nyilatkozatokban gyakran emlegetett Avasi lakótelepen pedig úgy tűnik, hogy ebben a vonatkozásban még valamelyest javult is a helyzet. Az utcai rablásokat, lakástámogatásokkal kapcsolatos visszaéléseket elkövetők száma más, hasonló helyzetű településen megfigyelhetőnél számottevően nem magasabb, a probléma hagyományos bűnüldözési módszerekkel kezelhető és kezelendő.

 Ugyanakkor azt is megállapítottuk, hogy Miskolc egyes városrészeiben,
mindenekelőtt a szegény és cigány népességet a legnagyobb mértékben
koncentráló telepeken, illetve azok máig megmaradt részein (pl: József
Attila és Szondi telep, Bábonyibérc, "Számos utcák"), valamint az újonnan
létrejövő "vadtelepeken" (pl: Lyukóvölgye, egykor hétvégi házas telkei) -
nem utolsó sorban a város vezetőinek az utóbbi évtizedekben követett
szakszerűtlen és hanyag tevékenysége következtében - mára igen súlyos
szociális válsághelyzet alakult ki. Az elmélyülő szociális problémák, különösen akkor, ha azokat a város vezetése hisztéria és gyűlölet keltésére alkalmas, felelőtlen megnyilatkozásokkal igyekszik "kezelni", könnyen olyan, vagy ahhoz hasonló helyzetbe csaphatnak át, amellyel "önbeteljesítő próféciává" váló apokaliptikus jóslataikban a város "felelős vezetői" ma fenyegetőznek.
 

 Az önsorsrontás szabályainak megfelelően, húsz évvel ezelőtt, az akkori válság kezdetén, pontosan ilyen nyilatkozatok, pontosan ilyen cigányellenes hangulatkeltés folyt Miskolcon, és akkor sem az egymással a cigányellenességen kívül semmi másban egyetérteni nem képes helyi vezetőkön múlt, hogy a város elkerülte a súlyos, etnikai jellegű összetűzések kialakulását. Figyelemre méltó, hogy Miskolcon ma újra különböző ellenőrizhetetlen rémhírek terjednek arról, hogy a város vezetői a város szélén felépítendő gettóba készülnek kitelepíteni a "deviáns családokat".

 Figyelemre méltó az is, hogy jelenleg, az állami erőszakszervezeteken (rendőrség és készenléti rendőrség) kívül még legalább négy paramilitáris alakulat: az őrző-védő cégek mindenhol jelen levő fegyveresei, a városőrség, a polgárőrség és a "gárda" emberei vannak jelen Miskolcon és - mint ez a múlt hétvégén történt - vesznek/vehetnek részt olyan demonstráción, amit, pártállásra való tekintet nélkül, a város helyi és országos politikusainak jelentős része is megtisztel részvételével!
 

 Javasoljuk, hogy szülessen helyi szociális válságkezelési program, melynek részeként döntsön a miskolci önkormányzai az említett nyomortelepek, zárványok sorsáról: melyeket indokolt megszüntetni, és melyeket érdemes felújítani. Ezúttal is javasoljuk az értékes telkek eladásából származó bevételekből -illetve egyéb állami és európai uniós forrásokból- szociális bérlakások építését, és a telepeken élők könnyen fenntartható, emberi lakókörnyezetbe való elhelyezését.

 Kérjük a megyei jogú város közgyűlését, hogy szüntesse meg az intézkedésre
egyébként sem jogosult őrző-védő cégek megbízását a közrend
helyreállításában, és azt, hogy a rájuk fordított összeget csoportosítsák át
oktatási és munkahelyteremtési célokra, valamint a rendőrség támogatására.

 Javasoljuk, hogy a városi rendőrkapitány, Pásztor Albert ezredes kérje más
munkakörbe helyezését, esetleg a nyugdíjazását. Megítélésünk szerint a
gyanúja sem merülhet fel annak, hogy a Magyar Köztársaság rendőrségének
parancsnoki állományban lévő tisztjei különbséget tesznek a különböző
származású bűnelkövetők között.
 

 Javasoljuk, hogy a város és megye készítsen terveket a munkahelyek megtartására, a foglalkoztatás új formáinak a kialakítására, az állami (önkormányzati) költségvetésből finanszírozott szociális szövetkezetek, civil szervezetek segítségével, szoros pénzügyi felügyelet mellett. A szociális szövetkezetek, kisvállalkozások munkahelyteremtésének legfőbb szempontja az alacsony iskolai végzettségű népesség foglalkoztatása legyen.

 Végül: felhívjuk a Kormány és az ellenzék figyelmét  is, hogy hihetetlen felelősséget viselnek ma, a gazdasági válság idején: ha  a cigányellenességben teremtik meg a nemzeti konszenzust, és nem a cigányok és a többség társadalmi együvétartozásában:, beleroppan Magyarország történetének legsúlyosabb válságába.
 

 Budapest, 2009. február 5.

A Válságkezelő Csoport:

Horváth Aladár, Hell István, Iványi Gábor, Ladányi János, Tóth Balázs

Érdemes ezt a közleményt alaposan körbejárni, hiszen előre borítékolható volt Horváth Aladár konklúziója, ami minden esetben történni szokott, ha tényfeltár, vagy jogot véd, miszerint a romák semmilyen problémát nem okoznak senkinek, hagyja mindenki békén őket, szóval, valami ilyesmi.

A jobb megértés érdekében bemásolom Horváth Aladár interneten is elérhető önéletrajzának fontosabb állomásait:

1982: Kossuth Gimnázium, Miskolc (tanul)
1987: Comenius Tanítóképző Főiskola (tanul)
1988-89:  Gettóellenes Bizottság vezetője, Miskolc
1989-93:  Phralipe Független Cigány Szervezet –  ügyvivő
1990-93: Az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága
1990-94: Magyar Országgyűlés, képviselő
1991-95:  Magyarországi Roma Parlament - elnök
1996: Atlanta University, USA – polgárjogi mozgalmak
1997-2004: Budapest, Gandhi Közalapítvány, kuratóriumi elnök
2002: Miniszterelnöki kabinet, A Miniszterelnök személyes tanácsadója

Ebből a listából is látszik, hogy kinek lett volna a feladata tenni a romákért, és kit terhel súlyos felelősség azért, hogy ott tartanak a romák, ahol. Érdemes az önéletrajz dátumaira és tisztségeire kiemelt figyelmet fordítani, s ennek tudatában újra átnézni a közleményt, sok tanulság levonható belőle.

Aladár szerint nincs probléma az Avason, bár 30 ezer ember szerint van. A rendőrség és a városőrség - amelyet ő megszüntetne - nem győz kivonulni az egymás mellett élés szabályait áthágó roma fészekrakó polgártársak miatt. A helyi médiában bemutatott felvételek önmagukért beszélnek, érdemes megnézni a BOON vagy a Mikom korábbi videóit.

Aladár szerint hibásak az elmúlt évtizedek miskolci polgármesterei - akik korábban Fidesz, SZDSZ, KDNP és most MSZP-s színekben működtek/működnek - ám arról nem szól a megállapítás, hogy ha már 1988-ban gettóellenes bizottságot vezetett, ő mit tett a gettók felszámolásáért. Mert a bizottságosdi az megy. De ő nem hibás, és a romák, roma politikusok sem, csak a polgármesterek. Arról hallgat, hogy amikor 1993-94-ben még SZDSZ-es országgyűlési képviselő volt és az SZDSZ adta a miskolci polgármestert a fideszes polgármester halála miatt, akkor ők miért nem fogtak össze? A miskolci polgármesterek felelősek Olaszliszkáért, Sarkadért, Nagycsécsért is? Vagy a tegnapi mándoki tanárverésért? Inkább a roma politikusoknak kellene "leereszkedni" a romákhoz és elmagyarázni nekik, hogy a putriból és a nyomorból hogyan vezet az út kifelé, és meggyőzni őket, hogy érdemes belevágni, jobb a Sony plazmatévé a 37 centis Goldstarnál.

Aladárék javasolják, hogy a város és a megye készítsen terveket. Nem, Aladár. Akkor kellett volna terveket készíteni, amikor a rendszerváltás után az első szabadon választott Parlamentben képviselő tetszett lenni jó pénzért és még a parlamenti Kisebbségi Bizottságban is tag. Hiszen éppen akkor a szeme előtt rugdosták ki ezrével a romákat a magyarországi gyárakból, a kilencvenes évek első felében. Vajon a képviselő úr kidolgozott olyan programot, amelyet meg is lehetett volna valósítani az ország és a romák érdekében? Valami Aranyötlet született már?

A romákat nem hozta ki hibásnak ez a tényfeltáró csapat. Ők természetesen, csak úgy vannak, és élnek, mint megannyi kedves bűntelen tisztalelkű levelibéka a tóban, és közben körülöttük romlik el minden, ha jön a vad vihar, a gonosz gólya és a rendőrkrokodil.

Ezúttal azt is kérik, hogy Miskolc szüntesse meg, vagy újítsa fel a nyomortelepeket és hipp-hopp építsen modern és új lakásokat a romáknak. Vélhetően majd a belvárosba kéri a luxuslakásokat, mert a külváros már cigánytelepnek minősül, és akkor megint jön, és mond egy-két okosat, legalábbis a saját szintjén. Azt elfelejti, hogy ilyen kísérlet már volt Miskolcon, a belvárosban a Szeles utcánál, de sajnos a lakók elbontogatták saját, államilag felújított társasházukat. Az még egy kérdés, hogy ő és a gettóellenes bizottsága milyen eredményeket ért el 20 éve Miskolcon.

Horváth Aladár sajnos még a saját múltját is elfelejtette.

Aladár javasolja, hogy Pásztor Albert kérje nyugdíjazását. Csak Ön után, kedves Horváth Aladár!

Aladár, Aladár,

Neked szarik a madár!

(miskolci mondóka)

Kérdés: vajon ki evett egy elegáns miskolci étteremben kagylót, miközben szegény sorstársain jött segíteni?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borsod.blog.hu/api/trackback/id/tr18926081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kistündér 2009.02.07. 03:42:34

Én tudom!

Áládár!

Most akkor nyertem egy hangszórót?
süti beállítások módosítása