Borsodblog

Már nem kerül fel több bejegyzés e blogra. Köszönet mindenért az olvasóknak, a kommentelőknek és az Indexnek. Hát ennyi.

Hírek

Címkék

100 éves a dvtk (12) alakszainé oláh annamária (1) amerika (2) aragó (1) árvíz (5) auchan (3) autógyár (2) autópálya (1) avasi lakótelep (7) avas online (2) ave (2) belváros (14) beruházások (12) bevásárlóturizmus (1) bkv (1) bodonyi csaba (1) boon (6) bor (3) borsodi találmány (1) borsodi vajda (3) borsod megye (1) bricostore (1) buday péter (1) bükk (3) bundavád (1) bűnözés (9) cora (2) csutorás géza (1) decathlon (2) demokrácia (1) demonstráció (2) diósgyőr (10) dlusztus imre (1) dsm (1) dvtk (20) edelény (2) egészségügy (3) emasa (1) encs (1) erika (1) európai (2) felsőzsolca (3) fészekrakók (2) fesztiválkatlan (1) fidesz (8) foci (6) ftc (1) gergely zsolt (2) grósz károly (1) gúr (1) hellókarácsony (2) hipermarketek (4) horn gábor (1) horváth aladár (1) hotel (2) ikeron (1) illegális hulladék (3) itc (2) ivs (1) jobbik (6) juga györgy (2) káli (11) kállai csaba (1) kemény dénes (1) keresztury tibor (2) kisteleki (2) kis szilvamag (1) kocsonyafesztivál (3) közbiztonság (9) közlekedés (10) kriza ákos (3) kulcs magazin (1) kutasi róbert (1) láev kisvasút (1) lenártek andrás (1) lillafüred (5) lkm (2) magyarfoci (7) máv (1) megye (2) men (1) menzareform (1) metro (1) micsuda blog (1) mikom.hu (3) minap (1) miskolc (6) miskolccard (1) miskolci egyetem (2) miskolci fidesz (4) miskolci média (1) miskolc holding (1) mlm (1) mlsz (3) moldova györgy (1) molnár oszkár (2) motorosok (1) mszmp (1) mszp (5) munka (5) munkahely (8) nagy kálmán (4) napelemes cserép (1) népkert (2) nfü (2) ódor ferenc (1) oktatás (1) olaszliszka (2) orbán viktor (2) parkolás (6) parlament (1) pásztor albert (3) pataky attila (1) patkó gyula (1) pelczné gáll ildikó (5) piac (2) putnok szilvásvárad vasútvonal (2) reac (1) rend (5) rendőrség (8) romák (16) sajóbábony (3) sajókaza (1) sajtószabadság (1) segélyek (5) selyemrét (1) shell (1) simon gábor (1) strand (2) szegregáció (1) szemét és kosz (4) szepessy zsolt (1) szerencsi többcélú kistérségi társulás (1) szeviép (2) szinay attila (1) szlovákok (1) szűcs (1) tahóbarbár miskolciak (7) tapolca (14) tasz (1) tavaszi zsolt (1) távfűtés (1) tesco (2) tipp újság (1) tokaj (7) tomcat (1) tömegközlekedés (10) tornyi (2) történelmi avas (3) tóth lászló (1) turizmus (15) újpest (1) unió (2) uszoda (4) valenciennes (1) vihar (1) villamos (9) vilmány (1) waschler tamás (1) webshop (1) zsiga marcell (2) Címkefelhő

EZ A BLOG BEFEJEZVE. NINCS TÖBB BEJEGYZÉS.

2009.10.13. 22:15 HappyMan

Szerencséjére nem válhat le Miskolctapolca

Címkék: turizmus tapolca beruházások

Mindenki téved. A miskolctapolcaiak nem a leválásra szavaztak. Hanem a maradás ellen. Ők azt mondták, hogy nekik nem elég, amit kapnak a várostól, egyedül jobb lesz. A Fővárosi Bíróság azonban megálljt parancsolt ennek az ugrásnak a sötétbe.

Márpedig a leválás előtt sok minden nem volt tisztázva, így ha meg is felelt volna Miskolctapolca a jogi feltételeknek, a területi viták miatt vélhetően bíróságra került volna az ügy. Kétségeim vannak afelől, hogy egy elhúzódó leválás használna-e egy újszülött borsodi zsákfalunak.

A leválásért harcoló helyi csapat gyakorlatilag hibát hibára halmozott, ezek után nem meglepő, hogy a Fővárosi Bíróság úgy döntött, a voksolás több okból nem felelt meg a jogi követelményeknek, így marad a házasság. A leválásért folytatott kampányban is elég durva elemeket használtak, sokszor túllőttek a célon.

De a népszavazás nekik kedvezett, az embereket az se zavarta, hogy nem tudták, milyenek lesznek a településen a szolgáltatások, milyen lesz a tömegközlekedés, hol helyezik majd el a szemetet és merre lesz a temető. Még a település határait sem tudták, sem a hozzá tartozó földek nagyságát. Szavaztak és döntöttek, ez így tovább nem mehet. De a bíróság nem engedte a leválást.

Senki ne higgye, hogy most hátra lehet dőlni. Sok mindennek meg kell változnia, hiszen a település hamarosan új életre kel, ugyanis egy befektetői kör átvette a semmittevő tulajdonosoktól a Hotel Juno-t és hamarosan megkezdik a felújítást, a szálloda állítólag már jövő nyáron megnyit. Addig meg már nincs sok idő, s életet kellene lehelni Miskolctapolcába. A felsőkategóriás szálloda bezárása az egész városrészt évtizedekre "elaltatta", de most a hírek szerint végre megmozdul valami.

 

 

 

 

 

 

A Hotel Juno. Amikor évtizedekkel ezelőtt bezárt, Miskolctapolcát elhagyták a turisták. (fotó: uzletlista.hu)

 

Addig is el kellene dönteni, hogy hogyan tovább. A strand zárva, ez tehát nem fog megnyitni és erre azért nincs semmi esély, mert a helyiek olyan strandot akarnak - lakossági fórumon követelték -, amely egy olcsó, hidegvizes élményfürdő. Ilyet viszont nyereségesen lehetetlen üzemeltetni. Meg kell egyezni a jövőről, arról, hogy milyen legyen az új Miskolctapolca.

Tapolca kerekasztalra van szükség, egy olyan fórumra, ahol a helyiek, a városvezetés, turisztikai szakemberek, építészek, közgazdászok és vállalkozók eldöntik, hogy hogyan tovább, milyen fejlesztésekre van szükség, mi épüljön, mennyiért és ki fizesse a számlát. A városvezetés vélhetően szíve szerint nem pumpálna sok pénzt a városrészbe, hiszen a két népszavazás miatt eléggé bizalmatlanok a miskolci emberek a tekintetben, hogy megéri-e Miskolcnak egy mindig leválni készülő település(rész)t fejleszteni.

Kicsit elkésve ugyan dolgoztak a strandon  - a szlogen szerint bontottak, hogy építhessenek -, de azon kívül, hogy zöldmezőssé tették a területet, túl nagy befektetői érdeklődésről nem harsogott a helyi média. A tapolcaiak szerint a strandot meg kell építeni. A legjobb talán az lenne, ha összefognának a helyi vállalkozók és gründolnának valami "Tapolcai Strand részvénytársaság" nevű projektcéget és ők maguk építenék meg azt a strandot, ha szerintük nyereségesen üzemeltethető. Miért ne?

 

 

 

 

 

 

A Barlangfürdő turisták tízezreit vonzhatná Miskolcra, ehhez azonban új alapokra kell helyezni a város marketingjét.

Erre a nagy közös építkezésre sajnos kevés az esély, a tapolcaiak 20 éve nem képesek összefogni, sőt, nagy az ellenségeskedés mind a helyi civil szervezetek, mind a helyi vállalkozók között. Belegondolni is szörnyű, mi lenne, ha egy egyik fél átvehetné a helyi ügyek irányítását, akár kisebb háborúskodás is kialakulhatna az üdülőtelepülésen. Az összefogás hiányára szintén jó példa, hogy az évekkel ezelőtt megszűnt ABC-t sem nyitották újra, annak ellenére, hogy állítólag van igény rá. Megoldást erre is a várostól vártak, bár én még nem hallottam olyat, hogy Magyarországon 1990 után egy önkormányzat bárhol is állami boltot nyisson. Jellemző, hogy a leggazdagabb helyi vállalkozó is a Dunántúlon fektette be milliárdjait és épített pazar wellness szállodát - természetesen úszómedencékkel, jakuzzival - olyat, amilyet Miskolctapolcán még senki.

A Barlangfürdő egész Európában egyedülálló látványosság, a turistahad tehát jöhetne, de nincs se normális szálloda, se strand, se szépen kialakított modern park gyönyörű sétányokkal. Csak a tolvaj szállodás az országos híradókban... Miskolctapolcának már arculata sincs, hacsak nem a hetvenes évek retro-hangulata a piacos színvonalú pecsenyesorral.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borsod.blog.hu/api/trackback/id/tr381448596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása