Borsodblog

Már nem kerül fel több bejegyzés e blogra. Köszönet mindenért az olvasóknak, a kommentelőknek és az Indexnek. Hát ennyi.

Hírek

Címkék

100 éves a dvtk (12) alakszainé oláh annamária (1) amerika (2) aragó (1) árvíz (5) auchan (3) autógyár (2) autópálya (1) avasi lakótelep (7) avas online (2) ave (2) belváros (14) beruházások (12) bevásárlóturizmus (1) bkv (1) bodonyi csaba (1) boon (6) bor (3) borsodi találmány (1) borsodi vajda (3) borsod megye (1) bricostore (1) buday péter (1) bükk (3) bundavád (1) bűnözés (9) cora (2) csutorás géza (1) decathlon (2) demokrácia (1) demonstráció (2) diósgyőr (10) dlusztus imre (1) dsm (1) dvtk (20) edelény (2) egészségügy (3) emasa (1) encs (1) erika (1) európai (2) felsőzsolca (3) fészekrakók (2) fesztiválkatlan (1) fidesz (8) foci (6) ftc (1) gergely zsolt (2) grósz károly (1) gúr (1) hellókarácsony (2) hipermarketek (4) horn gábor (1) horváth aladár (1) hotel (2) ikeron (1) illegális hulladék (3) itc (2) ivs (1) jobbik (6) juga györgy (2) káli (11) kállai csaba (1) kemény dénes (1) keresztury tibor (2) kisteleki (2) kis szilvamag (1) kocsonyafesztivál (3) közbiztonság (9) közlekedés (10) kriza ákos (3) kulcs magazin (1) kutasi róbert (1) láev kisvasút (1) lenártek andrás (1) lillafüred (5) lkm (2) magyarfoci (7) máv (1) megye (2) men (1) menzareform (1) metro (1) micsuda blog (1) mikom.hu (3) minap (1) miskolc (6) miskolccard (1) miskolci egyetem (2) miskolci fidesz (4) miskolci média (1) miskolc holding (1) mlm (1) mlsz (3) moldova györgy (1) molnár oszkár (2) motorosok (1) mszmp (1) mszp (5) munka (5) munkahely (8) nagy kálmán (4) napelemes cserép (1) népkert (2) nfü (2) ódor ferenc (1) oktatás (1) olaszliszka (2) orbán viktor (2) parkolás (6) parlament (1) pásztor albert (3) pataky attila (1) patkó gyula (1) pelczné gáll ildikó (5) piac (2) putnok szilvásvárad vasútvonal (2) reac (1) rend (5) rendőrség (8) romák (16) sajóbábony (3) sajókaza (1) sajtószabadság (1) segélyek (5) selyemrét (1) shell (1) simon gábor (1) strand (2) szegregáció (1) szemét és kosz (4) szepessy zsolt (1) szerencsi többcélú kistérségi társulás (1) szeviép (2) szinay attila (1) szlovákok (1) szűcs (1) tahóbarbár miskolciak (7) tapolca (14) tasz (1) tavaszi zsolt (1) távfűtés (1) tesco (2) tipp újság (1) tokaj (7) tomcat (1) tömegközlekedés (10) tornyi (2) történelmi avas (3) tóth lászló (1) turizmus (15) újpest (1) unió (2) uszoda (4) valenciennes (1) vihar (1) villamos (9) vilmány (1) waschler tamás (1) webshop (1) zsiga marcell (2) Címkefelhő

EZ A BLOG BEFEJEZVE. NINCS TÖBB BEJEGYZÉS.

2009.10.30. 00:16 HappyMan

Bodonyi Csaba tervezi meg az új Miskolctapolcát

Címkék: oktatás turizmus egészségügy strand tapolca beruházások nagy kálmán bodonyi csaba

Meglepő bejelentést tett ma Káli Sándor, Miskolc polgármestere a városi közgyűlésben. Az önkormányzat Bodonyi Csabát bízta meg azzal a feladattal, hogy tervezze meg az új Miskolctapolcát. A városvezetés vélhetően "Tapi" turisztikai vonzerejét szeretné növelni.

A döntés talán azért nevezhető meglepőnek, mert az építészmérnök közismerten az ellenzéki pártokkal szimpatizál, szerepelt korábbi kampánykiadványaikban is. Ám, ha arra gondolunk, hogy az MSZP-s városvezetés már korábban is adott komoly és jelentős megbízásokat Bodonyinak, akkor talán mégsem mondhatnánk váratlannak ezt az érdekes felkérést. Sőt! Bodonyi Csaba tervezhette át a belvárosban a Béke Mozit, amely ma Művészetek Háza (elég hülye és snassz elnevezés) néven fut. Szintén ő tervezte meg Káliék megrendelésére Miskolc legnagyobb középiskolai bővítését, a Ferenczy Sándor Egészségügyi Szakközépiskola új épületét. A Ferenczy jelenleg egyébként újra bővül, egy csodaszép sportcsarnok épül a már meglévő épületek mellé.

Újra Vizek Völgye?

Annak idején Bodonyi Csaba álmodta meg a Vizek Völgye projektet, amely elég érdekes elképzeléseket tartalmazott, vélhetően ezeket a terveket szeretné "felmelegíteni" a város vezetése. Ezzel Miskolctapolca méretei megnőnek, vélhetően újjáépül a hideg vizes strand is, amely örök vita, csak az a kérdés, ki üzemeltesse a várhatóan ráfizetéses intézményt. De reménykedjünk benne, hogy a kész tervek életképes konstrukciót tartalmaznak majd. A tervekre azért is van nagy szükség, mert már folynak a Juno Hotel felújításának előkészületei és állítólag egy újabb, színvonalas szálloda is épülhet a városrészben.

A Vizek Völgye részletes tervei sajnos soha nem kerültek nyilvánosságra, én legalábbis nem találtam róla anyagot a neten és ismerőseim sem emlékeznek egyetlen elemére sem, kivéve a német Deyle által tervezett strandrekonstrukciót. A városi szóbeszéd szerint a meg nem valósult élményfürdő mellett tartalmazott olyan elemeket, mint például a Hejő csónakázhatóvá tétele, egészen le a Hejőparkig, s ott kikötőt. Ma sem tudunk semmit a részletekről, ebben alighanem nem is várható előrelépés egyhamar. Kár.

Nagy Kálmán kitalálta

Pedig Nagy Kálmán országgyűlési képviselő (KDNP-Fidesz) is aggódik Miskolctapolcáért, bár a városi televíziónak a leválási népszavazás előtt elég érdekesen nyilatkozott, mondván, a tapolcaiak szándéka teljesen érthető, hiszen tudják, hogy ettől a városvezetéstől nem számíthatnak a problémáik megoldására. Éppen, hogy azt nem üzente a tapolcaiaknak, hogy szavazzanak a leválásra. Mindegy. Nagy Kálmán személye azért érdekes a Tapolca-sztoriban, mert nagy valószínűséggel ő indul (újra) Káli Sándor ellen a választókörzetben, amelynek része ez a városrész is.

Szóval Nagy Kálmán tegnap sajtótájékoztatót tartott. Pénzeket csoportosítana át a városrész fejlesztésére, a vesztes természetesen a Miniszterelnöki Hivatal lenne. Az ellenzék - ellenzékben - onnan szeret a legjobban átcsoportosítani. A képviselő úr vélhetően nem rendelkezik elég információval a Tapolca-projektről, nem nézett utána a Varga György vezette fejlesztési projektcégnél, hogy hol is tart az ügy, hol is tart Bodonyi Csaba. Vagy már éppen, hogy többet tud mindenkinél. Egymilliárdos lesz a tapolcai strand is? Merthogy a Selyemréti strandot is annyiból újítják fel. (A lakótelepekre is csoportosítana át a képviselő egy kis Miniszterelnöki Hivatali tartalékot. Itt is van lemaradás: a panelházak tűzbiztossá tételének programján is dolgoznak már - az országban elsőként Miskolcon.)

Nagy Kálmán képviselő kitalálta, hogy a kormánytól pénzt kell elvenni és oda kell adni a választóknak. Másképp, Szíjjártó Péter módjára fogalmazva, a zembereknek.

"Olyan jellegű beruházások történtek, amelyek nem a miskolciak alapvető érdekeiből indultak ki. Ezeknek a beruházásoknak a többsége egyébként veszteséges. Miközben a látványt szolgálják, az alapokhoz kellene, kell visszatérni: a lakhatáshoz, a vízellátáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz, ezek átszervezéséhez, mert ha nem így lesz, az katasztrófával jár” – jelentette ki a képviselő.

forrás: Borsod Online, a fotócska is innen van

Ez a mondat eléggé hazugnak tűnik, de a katasztrófa ma divatos fideszes (kdnp-s) kifejezés. A látványt szolgálják a fejlesztések? Hogyan? Hogy is van ez? Itt nyilván arra is céloz a képviselő úr, hogy feleslegesek a város látványos beruházásai. Nézzünk néhány látványos megoldást az elmúlt egy-két évből!

Látványberuházások Miskolcon

Pénzt kér a lakhatásra. Tudtommal csökken a városban a távhő díja, mert látványosan csökkent az ÁFA. 25 százalékról 18-ra, majd 5-re. Milliárdokat fizet a kormány és az önkormányzat a jelenleg is zajló panelprogramra, eddig több ezer panellakást újítottak fel látványosan. Hogy is máshogy? Csakis így! A látvány... Zajlik a MiFű erőmű átvétele az MVM-től és látványos biogáz-telepet hoztak létre Hejőcsabán. Úgy tudom, jelenleg indul a biogáz-üzem fejlesztés második üteme. Ezen túlmenően a város látványos szerződést kötött a Pannergy nevű céggel, akik geotermikus energiával működő rendszert építenek Miskolcon, s a megújuló energiával (is) fogják fűteni a távhős lakásokat, így a távhődíj még olcsóbb lesz. Végül is igaza van, ha a geotermikus erőmű beindul látványosan olcsóbb lesz a távfűtés, akár további 30-40 százalék is lehet a vágás az árban. A város jelenleg LED-es közvilágítást tesztel. A MiHő Kft. az elmúlt években tíz- de lehet, hogy százmilliókat költött fejlesztésekre. Csővezetékek, gépek, rendszerek, ilyesmi, nem is fontos, hagyjuk is ezt, félre vele, ez nem látványos. Vagy mégis? Már én is megzavarodtam.

Vízellátáshoz is kellene Nagy Kálmán szerint pénz. Inkább. Inkább, mint. Mint inkább. Azt nem tudjuk meg, hogy pontosan mire gondol. De azt hiszem, két nagyon jelentős eseményről lemaradt a képviselő úr. Az egyik a látványos miskolci vízmonitoring rendszer felszerelése, amelynek összegéről nincsenek pontos információim, de félmilliárd-egymilliárd körüli összegről van szó. Aprópénz. A rendszer figyeli, hogy nincs-e szennyeződés az ivóvízben, s tiszta-e a város vize. Ezen kívül Miskolc a biztonságos vízellátás érdekében látványos szerződést kötött az Észak-Magyarországi Regionális Vízművekkel, hogy ha kell, az ő rendszerükből is kaphasson Miskolc vizet. Ez a szerződés sem csupán egy papír aláírása, mert az állami tulajdonú ÉRV-nek fejlesztenie kellett a rendszerét ahhoz, hogy ezt a szerződést megköthesse.

Egészségügyi ellátásra kellene a lóvé, ez a harmadik a sorban. Nem mondom, hogy a pofátlanságnak is van határa, de éppen egy hete írta alá Miskolcon a kormány nevében Molnár Csaba kancelláriaminiszter a Nagy Kálmán munkahelyéül szolgáló Borsod megyei kórház 11 milliárdos fejlesztéséről a szerződést. Csillagpont Kórháznak hívják, a megyei kórház épületei össze lesznek kötve egy központi épület és folyosók által, és csodák csodája, az egyik bekapcsolt épület éppen a Gyermekegészségügyi Központ lesz, aminek ki a főorvosa? Talált! Nagy Kálmán képviselő úr! Olyan aprópénzes fejlesztésekről már nem is kellene megemlékeznünk, mint a Térségi Diagnosztikai Szűrőközpont (2,4 milliárd) a Semmelweis kórházban, vagy a jelenleg is zajló nőgyógyászati tömb rekonstrukciója. Mellesleg a megyei kórházban az utakat se az üdvhadsereg újította fel, de beszélhetnénk az oly fontos kórházi kápolnáról, vagy az évente több alkolommal is a miskolci kórházakba érkező új, több millióba, és több tízmillióba kerülő látványos világszínvonalú gyógyító gépekről, műszerekről. Utóbbi egy részét alapítványok és magánadományok fedezték, ennyivel tartozunk az igazságnak. Az új miskolci mentőhelikopter se két fillérbe került.

Oktatást szervezne át Nagy Kálmán, erre kellene inkább a pénz szerinte a látványos beruházások helyett. A képviselő úr még nem hallott a TISZK-ekről. Térségi Integrált Szakképző Központnak hívják, új dolog, nyilván nem tudhat róla mindenki, pláne a kamcsatkaiak nem, csak 3-4 éve fut városunkban ez a látványos program, már én sem emlékszem pontosan, de milliárdos tételekről van benne szó. Az a lényege, hogy a szakképző iskolák modernebb képzést nyújtanak, piacképes szakmákat adnak a középiskolások kezébe. Ezen kívül bővült nemrég az Avasi Gimnázium, a Diósgyőri Gimnázium, a Ferenczy duplájára bővítését már említettem, de még lehetne sorolni az oktatásba berakott pénzeket, a rekonstrukciókat. A Miskolci Egyetem milliárdokat fordított és fordíthat ezután is fejlesztésre. Miskolcon van egy új és látványos nanotechnológiai kutatóközpont is.

Ezidáig amit felsoroltam, olyan harminc-negyven milliárdnyi "látványberuházás". A képviselő úr átcsoportosításra szánt csekély 1,8 milliárdja nem tűnik nagy dobásnak mindezek - a miskolci valóság - mellett. Ami pedig a látványberuházást illeti: a tegnapi közgyűlésen a Fidesz felvetette, hogy Miskolcon meg kellene építeni egy olyan konferenciaközpontot, mint a debreceni Főnix Csarnok. Na ez az, amit látványberuházásnak hívnak! Több komolyságra lenne szükség!

Back to Miskolctapolca

Mellesleg a Tapolcai strandra 1 milliárdot költene az ország tartalékalapjából Nagy Kálmán, különben Miskolctapolca lekerül a turisztikai térképről. Egyrészt nem feltűnő helyen, vélhetően Nagy Kálmán eddig észre sem vette, de van Miskolctapolcán egy Barlangfürdő, ami ezt garantáltan megakadályozza. Másrészt ott van még egy új bobpálya, kalandpark, pihenőpark, Szikla Kápolna, újjáépülő Juno Hotel, ne vegyünk mérget erre a térképről történő lekerülésre. Harmadrészt az ország tartalékaival való játszadozás világgazdasági válság idején elég bátor próbálkozás, mondhatni butaság.

Mindenesetre jobb lenne, ha megvárnánk, amíg Bodonyi Csaba végez azokkal a szép új tapolcai tervekkel és csak utána kacsintgassunk a biztonságot jelentő tartalékra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borsod.blog.hu/api/trackback/id/tr291485567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása