Borsodblog

Már nem kerül fel több bejegyzés e blogra. Köszönet mindenért az olvasóknak, a kommentelőknek és az Indexnek. Hát ennyi.

Hírek

Címkék

100 éves a dvtk (12) alakszainé oláh annamária (1) amerika (2) aragó (1) árvíz (5) auchan (3) autógyár (2) autópálya (1) avasi lakótelep (7) avas online (2) ave (2) belváros (14) beruházások (12) bevásárlóturizmus (1) bkv (1) bodonyi csaba (1) boon (6) bor (3) borsodi találmány (1) borsodi vajda (3) borsod megye (1) bricostore (1) buday péter (1) bükk (3) bundavád (1) bűnözés (9) cora (2) csutorás géza (1) decathlon (2) demokrácia (1) demonstráció (2) diósgyőr (10) dlusztus imre (1) dsm (1) dvtk (20) edelény (2) egészségügy (3) emasa (1) encs (1) erika (1) európai (2) felsőzsolca (3) fészekrakók (2) fesztiválkatlan (1) fidesz (8) foci (6) ftc (1) gergely zsolt (2) grósz károly (1) gúr (1) hellókarácsony (2) hipermarketek (4) horn gábor (1) horváth aladár (1) hotel (2) ikeron (1) illegális hulladék (3) itc (2) ivs (1) jobbik (6) juga györgy (2) káli (11) kállai csaba (1) kemény dénes (1) keresztury tibor (2) kisteleki (2) kis szilvamag (1) kocsonyafesztivál (3) közbiztonság (9) közlekedés (10) kriza ákos (3) kulcs magazin (1) kutasi róbert (1) láev kisvasút (1) lenártek andrás (1) lillafüred (5) lkm (2) magyarfoci (7) máv (1) megye (2) men (1) menzareform (1) metro (1) micsuda blog (1) mikom.hu (3) minap (1) miskolc (6) miskolccard (1) miskolci egyetem (2) miskolci fidesz (4) miskolci média (1) miskolc holding (1) mlm (1) mlsz (3) moldova györgy (1) molnár oszkár (2) motorosok (1) mszmp (1) mszp (5) munka (5) munkahely (8) nagy kálmán (4) napelemes cserép (1) népkert (2) nfü (2) ódor ferenc (1) oktatás (1) olaszliszka (2) orbán viktor (2) parkolás (6) parlament (1) pásztor albert (3) pataky attila (1) patkó gyula (1) pelczné gáll ildikó (5) piac (2) putnok szilvásvárad vasútvonal (2) reac (1) rend (5) rendőrség (8) romák (16) sajóbábony (3) sajókaza (1) sajtószabadság (1) segélyek (5) selyemrét (1) shell (1) simon gábor (1) strand (2) szegregáció (1) szemét és kosz (4) szepessy zsolt (1) szerencsi többcélú kistérségi társulás (1) szeviép (2) szinay attila (1) szlovákok (1) szűcs (1) tahóbarbár miskolciak (7) tapolca (14) tasz (1) tavaszi zsolt (1) távfűtés (1) tesco (2) tipp újság (1) tokaj (7) tomcat (1) tömegközlekedés (10) tornyi (2) történelmi avas (3) tóth lászló (1) turizmus (15) újpest (1) unió (2) uszoda (4) valenciennes (1) vihar (1) villamos (9) vilmány (1) waschler tamás (1) webshop (1) zsiga marcell (2) Címkefelhő

EZ A BLOG BEFEJEZVE. NINCS TÖBB BEJEGYZÉS.

2010.06.03. 20:58 HappyMan

Víz

Címkék: árvíz

Májusi eső aranyat ér - tartja a mondás, de ez az idei nem ér annyit, sőt egy forintot se, viszont sokba kerül az országnak, s túl sokba az áldozatoknak, akiknek tönkretette az értékeit, ingatlanjait a víz. Egész Borsod megye szenved az árvíztől, az ember szürreális fotókat és videókat lát az árvízhelyzetről, a máskor szép zöld táj világosbarna színű a sáros víztől, az utak rövidebb-hosszabb szakaszai eltűnnek a sáros ár felszíne alatt. Takaros utcák válnak Velencévé, gondosan művelt szép virágos kertekből lesz végtelen úszómedence.

Ez már a globális felmelegedés, a megváltozó éghajlati viszonyok egyértelmű jele - mondta kb. fél éve egy nálam nagyobb tudású ember az egyik televíziós műsorban, amikor arról kérdezték, hogy miért van az a rengeteg vihar az utóbbi néhány évben. Akkor a viharok kapcsán beszélgettek a környezeti katasztrófákról, a globális felmelegedésről és a szélsőséges időjárásról. Mi aztán tudnánk mesélni a természet gyors megváltozásáról: Miskolc kapta néhány éve Magyarország legdurvább jégesőjét, több ezer autó ment tönkre a városban és két környező településen, ez volt Magyarországon a szélsőséges időjárás "belépője", elég emlékezetesre sikeredett. Néhány éve Magyarországon a tavasz és az ősz néhány naposra, néhány hetesre zsugorodott, mondhatnánk, el is tűnt, akárcsak a hó, bár az idei tél e tekintetben épp kivételnek számított: esett a hó eleget.

Ma már meg sem lepődünk azon, ha a miskolctapolcai kőbánya felett tuba alakul ki, pedig néhány éve, amikor a híradókban néztük a forgószeleket, csak legyintettünk: ilyen csak Coloradoban, vagy Arizonában van, Árpád apánk jó helyre hozott minket... De ma mi van??? Durvulnak a viharok, menetrendszerűvé válnak az árvízek, még évszázada nem látott föld alatti árvíz is volt pár éve a Bükkben, igen, természetesen ez is Borsodban. Most éppen Közép-Afrikai időjárás uralkodik Borsodban, hetek óta esik az eső, mint a dzsungelben. Vagy írjak Dél-Kelet Ázsia monszunjáról?

Az idén már másodszor sújtja megyénket árvíz, az elsőnek is alig lett vége, még a homokzsákokat sem bontották el mindenhol, máris itt a másik. A Sajó, a Szinva, a Bódva és a Hernád nem kegyelmez, a víz "jön" és viszi az értékeket, emberek életét teszi tönkre. Akik pedig harcolnak a víz ellen, napjaink hősei: többnyire szakadó esőben rakják a homokzsákokat szünet nélkül, rendületlenül.

Már nagyon jó lenne, ha vége lenne ennek az őrült tavasznak. A legfontosabb, hogy ha ennek az őrületnek vége lesz, le kell ülniük a szakembereknek és le kell vonni a tanulságot, mert szabályozni kell a borsodi folyókat. A XXI. században világszerte kulcskérdés lesz a vízgazdálkodás - minden tekintetben. Fel kell készülni nagy mennyiségű víz levezetésére, esetenként tározására és - például a Szinva esetében - bizonyos szakaszokon új, biztonságosabb folyómedret kell építeni.

A nép se pihen. Az egyik humoros mondás szerint szólni kellene a Blahán esőtáncot járó indiánoknak, hogy hagyják abba, mert ez most már egyáltalán nem vicces. Egy másik szerint szólni kéne Orbán Viktornak, hogy vigye a fenébe ezt az új Napot, ami április 12. óta kel fel, és hozza vissza a régebbit, mert a régi legalább sütött.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borsod.blog.hu/api/trackback/id/tr642054552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rom Leo 2010.06.04. 07:07:55

Ez az árvíz borzasztó. Ilyen vizet elképzelni se tudtam.

Azt a verziót, hogy ez a sok víz büntetés, már sok ismerősömtől hallottam. Sokak, és az egyik katolikus pap szerint is a választások óta, az eredmény miatt büntet minket a jóisten ezzel a sok vízzel.
süti beállítások módosítása