Borsodblog

Már nem kerül fel több bejegyzés e blogra. Köszönet mindenért az olvasóknak, a kommentelőknek és az Indexnek. Hát ennyi.

Hírek

Címkék

100 éves a dvtk (12) alakszainé oláh annamária (1) amerika (2) aragó (1) árvíz (5) auchan (3) autógyár (2) autópálya (1) avasi lakótelep (7) avas online (2) ave (2) belváros (14) beruházások (12) bevásárlóturizmus (1) bkv (1) bodonyi csaba (1) boon (6) bor (3) borsodi találmány (1) borsodi vajda (3) borsod megye (1) bricostore (1) buday péter (1) bükk (3) bundavád (1) bűnözés (9) cora (2) csutorás géza (1) decathlon (2) demokrácia (1) demonstráció (2) diósgyőr (10) dlusztus imre (1) dsm (1) dvtk (20) edelény (2) egészségügy (3) emasa (1) encs (1) erika (1) európai (2) felsőzsolca (3) fészekrakók (2) fesztiválkatlan (1) fidesz (8) foci (6) ftc (1) gergely zsolt (2) grósz károly (1) gúr (1) hellókarácsony (2) hipermarketek (4) horn gábor (1) horváth aladár (1) hotel (2) ikeron (1) illegális hulladék (3) itc (2) ivs (1) jobbik (6) juga györgy (2) káli (11) kállai csaba (1) kemény dénes (1) keresztury tibor (2) kisteleki (2) kis szilvamag (1) kocsonyafesztivál (3) közbiztonság (9) közlekedés (10) kriza ákos (3) kulcs magazin (1) kutasi róbert (1) láev kisvasút (1) lenártek andrás (1) lillafüred (5) lkm (2) magyarfoci (7) máv (1) megye (2) men (1) menzareform (1) metro (1) micsuda blog (1) mikom.hu (3) minap (1) miskolc (6) miskolccard (1) miskolci egyetem (2) miskolci fidesz (4) miskolci média (1) miskolc holding (1) mlm (1) mlsz (3) moldova györgy (1) molnár oszkár (2) motorosok (1) mszmp (1) mszp (5) munka (5) munkahely (8) nagy kálmán (4) napelemes cserép (1) népkert (2) nfü (2) ódor ferenc (1) oktatás (1) olaszliszka (2) orbán viktor (2) parkolás (6) parlament (1) pásztor albert (3) pataky attila (1) patkó gyula (1) pelczné gáll ildikó (5) piac (2) putnok szilvásvárad vasútvonal (2) reac (1) rend (5) rendőrség (8) romák (16) sajóbábony (3) sajókaza (1) sajtószabadság (1) segélyek (5) selyemrét (1) shell (1) simon gábor (1) strand (2) szegregáció (1) szemét és kosz (4) szepessy zsolt (1) szerencsi többcélú kistérségi társulás (1) szeviép (2) szinay attila (1) szlovákok (1) szűcs (1) tahóbarbár miskolciak (7) tapolca (14) tasz (1) tavaszi zsolt (1) távfűtés (1) tesco (2) tipp újság (1) tokaj (7) tomcat (1) tömegközlekedés (10) tornyi (2) történelmi avas (3) tóth lászló (1) turizmus (15) újpest (1) unió (2) uszoda (4) valenciennes (1) vihar (1) villamos (9) vilmány (1) waschler tamás (1) webshop (1) zsiga marcell (2) Címkefelhő

EZ A BLOG BEFEJEZVE. NINCS TÖBB BEJEGYZÉS.

2010.10.08. 22:12 HappyMan

Üveggyöngy a hányadékban

Érdekes emberkísérletet láthatunk a Tiszai pályaudvaron. A helyi média és a Civilera blog is beszámolt róla, hogy "értékteremtő vandalizmus" történt a Tiszai pályaudvaron. Hát, kérem, ezt csak az hiszi el, aki nem jár arra. Miskolc legfontosabb kapujában ugyanis felesleges ilyesfajta "értékeket" teremteni, meg is mondom, hogy miért.

Az egész pályaudvar ugyanis kettős arcú létesítmény. Van a felújított főépület, ami szép és európai, büszke lehet rá Miskolc. De aztán ott van minden más, ami talán Afrika-Alsó állomás névvel illethető. Az Intercity vonatokkal ideérkező turisták mivel szembesülnek, ha leszállnak a vonatról? Az oszlopokat és a fémkukákat széteszi a rozsda, a peron mellett ezer csikk a javából, a neonlámpa búrájában áll az évtizedes kosz, a 2-9. vágányok melletti peronok tetején pedig a penész fut versenyt a rohadással. A fotók az idén augusztusban, vagy szeptemberben készültek (pár hete), de mivel ilyen állapotokra emlékszünk tavalyról és tavalyelőttről is, talán nem kockáztatunk, ha nem megyünk ki ma is megszemlélni a jelenlegi helyzetet. Mellesleg a legalul található videón sem látni változást ezekhez a fotókhoz képest, amelyek mobiltelefonnal készültek, ezért nem sikerültek művészi színvonalúra.

Ez a pályaudvar egy undorító kelés az ország, a megye a város testén.

Kezdjük egy rozsdás oszloppal, az I. vágány mellett. Ez egy szerencsésebb darab, mert még emlékszik rá, hogy hajdanán zöldre festették.

Cigarettacsikkek teszik izgalmassá a várakozást. Ha késik a vonat, lehet számolgatni őket. Kitűnő játék!

Erről a rozsdás oszlopról a betontalapzatra csorgott a rozsdás esővíz, de a mögötte lévő kerítés sem csokoládémáztól barnállik. A betontalapzat széle időrágta, a mögötte lévő vágányon úszik az olaj (ezt Nyugaton környezetszennyezésnek hívják fincsi bírságokkal), a peron széltében repedt. De a helyzet nem reménytelen, mert a gyom legalább nő.

Rozsdás oszlop, rozsdás ereszcsatorna. A kép itt is önmagáért beszél.

Kedvencünk ez a rozsdás-madárszaros kuka, igazán lehetne a pályaudvar jelképe. Szerencsére a blogokba még nem lehet szagfájlokat beilleszteni.

Rohad a peron teteje, vagy mállik? Érdekes feladvány, ezekre a gusztustalan "reklámtáblákra" szerelték fel a grafittiket. Ha jól látom, a dátum a hirdetésen 1987. június 6. Csak 23 éves, fiatal még, csak remélni lehet, hogy valamelyik "művészi alkotás" eltakarja.

Elegáns úr, elegáns épület, de a szeméttároló edény döbbenetes.

Sajnos a mobiltelefonnal készített fotón csak a rohadó peron látszik a távolban, de talán mégis kivehető a lámpabúra, amiben áll a kosz kilószámra, a fény alig jön át rajta.

Hiányos utastájékoztató ikonok.

Üdítő látvány egy új ereszcsatorna, de a hatás kedvéért rozsdásan hagyták a mellette álló oszlopot. És még mindig az I. vágánynál járunk, ahová az Intercity vonatok futnak be Miskolcra.

Virágágyás balkáni módra. Csak a kiégett fű díszíti.

Lépcső és járda repedésekkel. A repedésekben gyom nő, így sokkal szebb, mint nélküle.

Lépcsőfáradás Tiszai pályaudvar módra. A kedves vendégek rögtön extrém sportokkal kezdenek Miskolcon: ha nem esnek el, 10 pont. Futás tovább!

Svájc is megirigyelhetné ezeket a szép betonvirágágyásokat. Bár alattuk többéves a kosz, és a széleik is le vannak töredezve, a fű és a gyom vidáman nő bennük, már annak is örülhetünk, hogy nem kannabisültetvény, mert azt se venné senki észre. Főleg nem a vasutasok, vagy a takarítók.

Nekik nem dolguk az észrevevés és a körülnézés. És itt van ez a kedves videó a graffittisek csodamunkájáról:

Nagyon szép munkát végeztek, de ettől én nem fogom szeretni őket. Elég, ha végignézek néhány házfalon, a Tizeshonvéd utcában, vagy bárhol a városban, tele van graffittikkel. A mi házunkra is került egy, három nappal a felújítás után. Alapból nem engednék nekik semmit, nemhogy fényezzem őket. Nekem a graffitti rusnya, bárhol legyen is, és értéknek sem nevezném, maximum üveggyöngynek. A Miskolc nagy részén a falakon éktelenkedő graffittik pedig menthetetlenül a kultúrált városkép ellenségei.

"Értékteremtő vandalizmus" az anyátok picsája.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borsod.blog.hu/api/trackback/id/tr432357196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gemby 2010.10.08. 23:26:15

véleményem szerint egy falfirka is lehet szép, de semmiképpen sem egy nagyváros vasútállomásának peronján. menjenek legálfalazni a factorybe, vagy a külvárosba.

az meg kimaradt a képeksorozatból, hogy egyes peronokon már alá kellett dúcolni a betontetőket. kíváncsi lennék egy friss statikai jegyzőkönyvre...

gemby 2010.10.08. 23:27:34

"képsorozatból", természetesen.

HappyMan · http://borsod.blog.hu 2010.10.08. 23:40:53

@guLi: Én csak az 1. vágányra mentem ki, bejjebb nem, Intercityvel utaztam Budipestre.

Ismered a betört ablak törvényét? Amelyik környéken betörnek egy ablakot, ha nem javítják ki, akkor betörik a többit is. Könnyen lehet, hogy ha nem szedik le azokat a szép műalkotásokat, a graffittizők is felbátorodnak és odaszoknak majd a Tiszai pályaudvar környékére festegetni, fújogatni.

civilera 2010.11.06. 18:16:35

Maximálisan egyetértünk azzal, amit a cikkíró kifogásol a Tiszai pályaudvaron tapasztaltakkal kapcsolatosan !
Azonban a graffitit érintő kijelentésekre az alábbiakban reagálunk!

Köztudott hogy általában a közterületeken eluralkodó vandalizmusra az un.: taggelések a jellemzőek, melyek abszolút nem képviselnek művészeti értéket és mi ugyanúgy elítéljük az ilyen irányú szándékos rongálás, mint maguk, a graffiti művészek is. A tiszai pályaudvaron megvalósuló projekt lényege pontosan az volt hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét az utcai művészetek lényegére, ugyanakkor egy kis színt vigyünk a lehangoló állapotban lévő pályaudvar környezetébe, valamint hogy innovatív ötletekkel népszerűsítsük a Mobilitás hét és az Autómentes nap eseményeit.

A fiatal korral járó társadalmilag nem elfogadott viselkedési formákat úgy lehet a legjobban befolyásolni, ha megszólítjuk őket és lehetőséget biztosítunk számukra hogy pozitív értékeket képviselhessenek cselekedeteikkel. A festészet az emberiséggel egyidős művészeti forma. A Graffity vagy Street Art ennek egy mai, modern változata. A sokaknak bosszúságot okozó taggelések pedig nem tartoznak ebbe a kategóriába.

A T. kommentelő által említett betört ablak törvénye ebben az esetben, már csak azért sem helytálló, mivel az rongálás. Ha valaki pedig "felbátorodik" és ehhez hasonló vagy még jobban kivitelezett megoldással rukkol elő, ami kétség kívűl esztétikus, akkor annak is lehetőséget lehet biztosítani hogy legális keretek között megmutathassa azt.

A megkérdezettek nagy része szívesebben látna hasonló kivitelezésű látványelemeket ott, mint pl. reklámokat.
Az illegalitásban kivitelezett graffitik, taggek stb. pedig továbbra is büntetendőek, mivel nem előzetes egyeztetés vagy tulajdonosok engedélyével készül.
Célunk egy élhetőbb város megteremtése és nem annak leamortizálása.
süti beállítások módosítása