Borsodblog

Már nem kerül fel több bejegyzés e blogra. Köszönet mindenért az olvasóknak, a kommentelőknek és az Indexnek. Hát ennyi.

Hírek

Címkék

100 éves a dvtk (12) alakszainé oláh annamária (1) amerika (2) aragó (1) árvíz (5) auchan (3) autógyár (2) autópálya (1) avasi lakótelep (7) avas online (2) ave (2) belváros (14) beruházások (12) bevásárlóturizmus (1) bkv (1) bodonyi csaba (1) boon (6) bor (3) borsodi találmány (1) borsodi vajda (3) borsod megye (1) bricostore (1) buday péter (1) bükk (3) bundavád (1) bűnözés (9) cora (2) csutorás géza (1) decathlon (2) demokrácia (1) demonstráció (2) diósgyőr (10) dlusztus imre (1) dsm (1) dvtk (20) edelény (2) egészségügy (3) emasa (1) encs (1) erika (1) európai (2) felsőzsolca (3) fészekrakók (2) fesztiválkatlan (1) fidesz (8) foci (6) ftc (1) gergely zsolt (2) grósz károly (1) gúr (1) hellókarácsony (2) hipermarketek (4) horn gábor (1) horváth aladár (1) hotel (2) ikeron (1) illegális hulladék (3) itc (2) ivs (1) jobbik (6) juga györgy (2) káli (11) kállai csaba (1) kemény dénes (1) keresztury tibor (2) kisteleki (2) kis szilvamag (1) kocsonyafesztivál (3) közbiztonság (9) közlekedés (10) kriza ákos (3) kulcs magazin (1) kutasi róbert (1) láev kisvasút (1) lenártek andrás (1) lillafüred (5) lkm (2) magyarfoci (7) máv (1) megye (2) men (1) menzareform (1) metro (1) micsuda blog (1) mikom.hu (3) minap (1) miskolc (6) miskolccard (1) miskolci egyetem (2) miskolci fidesz (4) miskolci média (1) miskolc holding (1) mlm (1) mlsz (3) moldova györgy (1) molnár oszkár (2) motorosok (1) mszmp (1) mszp (5) munka (5) munkahely (8) nagy kálmán (4) napelemes cserép (1) népkert (2) nfü (2) ódor ferenc (1) oktatás (1) olaszliszka (2) orbán viktor (2) parkolás (6) parlament (1) pásztor albert (3) pataky attila (1) patkó gyula (1) pelczné gáll ildikó (5) piac (2) putnok szilvásvárad vasútvonal (2) reac (1) rend (5) rendőrség (8) romák (16) sajóbábony (3) sajókaza (1) sajtószabadság (1) segélyek (5) selyemrét (1) shell (1) simon gábor (1) strand (2) szegregáció (1) szemét és kosz (4) szepessy zsolt (1) szerencsi többcélú kistérségi társulás (1) szeviép (2) szinay attila (1) szlovákok (1) szűcs (1) tahóbarbár miskolciak (7) tapolca (14) tasz (1) tavaszi zsolt (1) távfűtés (1) tesco (2) tipp újság (1) tokaj (7) tomcat (1) tömegközlekedés (10) tornyi (2) történelmi avas (3) tóth lászló (1) turizmus (15) újpest (1) unió (2) uszoda (4) valenciennes (1) vihar (1) villamos (9) vilmány (1) waschler tamás (1) webshop (1) zsiga marcell (2) Címkefelhő

EZ A BLOG BEFEJEZVE. NINCS TÖBB BEJEGYZÉS.

2010.06.05. 16:50 HappyMan

DVTK: szóval... NBII

Címkék: tornyi dvtk 100 éves a dvtk

Ilyen gyenge Diósgyőrt, mint ez a tavaszi, évek óta nem láthatott a diósgyőri publikum. S nem is érdemes a játékosok képességével foglalkozni: a hozzáállásuk volt leginkább elégtelen, még a magyar futball színvonalához képest is értékelhetetlen volt. Nemtörődöm magyar minisztárok és magukról összeollózott Youtube felvételeket küldő balkáni megmentők voltak hivatottak a tavaszi mérkőzések felét megnyerni. Ez nem sikerült. De hogyan is estünk ki?

Ősz: káosz

Rosszul indult az év, lelépett a "tulajdonos", mert nem építhetett fel négyszeres áron stadiont Diósgyőrben. Ugyanis a Borsodblog információi szerint ezt szerették volna: felhúzni egy egymilliárdos stadiont kettő-négymilliárdért, ez igazán jó üzlet lett volna nekik, s a csődközelbe kerülő céget is talán megmenthette volna. De Miskolc nem balek hely... így aztán sértődötten, kurtán-furcsán távoztak. Pedig érkezésükkor a szegedi szurkolók figyelmeztették a diósgyőrieket, hogy legyenek észnél és lássanak át a szitán, mert ettől a társaságtól túl sok jóra nem számíthatnak!

Nem volt békés az elválás: ott tartottak be a DVTK-nak, ahol csak tudtak: a legjobb játékosokat eladták és bár már kora tavasszal tudták, hogy a következő idényre nem maradhatnak, húzták az időt és csak a bajnokság kezdete előtt az utolsó pillanatban léptek le. Érkezésükkor persze még arról beszéltek, hogy a cég szeretne az országban terjeszkedni, s ehhez tartották jó üzleti ötletnek egy a cég szempontjából kiemelt jelentőségű régióbeli futballklub üzemeltetését a meghódítandó északon. Üzleti megfontolások, piaci érdekek. Persze.

A bajnokság előtt az önkormányzat vette át a klub üzemeltetését, s kapkodva sikerült összerakni a csapatot. Nem úgy, ahogy egy hónappal korábban lehetett volna, de végülis lett új játékos, új edző, a végén örülhettünk, hogy el tudtunk indulni, hála a stadionépítő művészeknek. Az őszi futballteljesítmény nem volt bíztató, de azt el lehetett mondani a csapatról, hogy mindenki odatette magát, hajtott a pontért, a pontokért. Aczélék hagytak esélyt arra, hogy tavasszal sikerüljön kiharcolni a bentmaradást.

Utólag elmondhatjuk, hogy Aczél jobb edző volt, mint a két tavaszi megmentő.

Tél: mínusz 19 plusz 16 játékos...

Decemberben jelentették be, hogy a válogatott miatt időnként hetente távol lévő Aczél Zoltán vezetőedző szerződését nem hosszabbítják meg, mert a kisesés ellen küzdő Diósgyőr kispadja egész embert kíván. Majd bejelentették, hogy az 1998-ban jelentős diósgyőri sikereket jegyző régi-új edző, Tornyi Barnabás ülhet le harmadszor is a DVTK-kispadra. Nagy Béla, a klub ügyvezetője "szerzett" egy szakmai igazgatót is, mondván, ő nem ért a szakmához, így a bőcsi Tóth László érkezett a csapathoz.

A szurkolók felvillanyozódtak, jön Tornyi, egymás hátát lapogatták, bentmaradunk, bazmeg! - örömködtek a mértéktartóbbak. A bátrabbak azt számolgatták, odaérhetünk-e, és ha igen, hogyan a 8-10. helyre.

S itt volt a DVTK fennállásásnak 100 éves évfordulója is: lett centenáriumi film, Tornyival, de szépen is beszélt a Diósgyőrről, mint aki sohasem jelentette még fel a klubot. Bevettük a dumáját, de azt hiszem, ezúttal utoljára. Ki kéne vágni a filmből és meg kellene jelentetni egy második, "szurkolói változatot". A szakma csúcsa és a pénz tehát a télen adott volt, már csak megfontolt és sikeres igazolásokra volt szükség.

Ám erről szó sem volt, Tornyi és Tóth is csődöt mondtak: 19 játékost küldtek el, 16 játékost igazoltak. Sokan fogták a fejüket: elég lett volna 10 játékossal kevesebbet elküldeni és ugyanennyivel kevesebbet igazolni, de azok jelentsenek valódi erősítést. Hát nem így lett, volt olyan, hogy az őszi csapatból 7 labdarúgó (oh!) volt a pályán, ebből ki lehet következtetni, hogy 4 új játékos játszott, 11 igazolás felesleges volt. (A cserekapust nem számítva.)

A tavaszi teljesítmény annyira gyenge és lélektelen volt, hogy ha nem változtatunk a télen egyáltalán, talán még akkor is jobb eredményt értünk volna el - Aczéllal.

Tornyi: ott változott, ahol nem kellett volna, ahol kellett volna, ott nem

Visszatérve Tornyira: sokan nem felejtették el neki azt, hogy legutolsó diósgyőri edzősködése után feljelentette a DVTK-t. Velük vitába szálltak azok, akik bíztak abban, hogy Barna már megváltozott, ő már nem olyan feljelentős, meg akkor más volt a helyzet, de majd most hozza a változatlan szaktudását és bennmaradunk. Nem így lett, hanem pont fordítva: a régi szakmai tudása megváltozott, a pályán kívüli magatartása nem. Aztán télen hamar kiderült, Tornyi Barnabás szakmailag nem hozta régi önmagát, az edzőtábor és a tucatnyi edzőmeccs ellenére sem alakult ki egy csapat. Az edzőmeccseken csapatjátéknak nyoma alig, a támadójáték nulla, a középpálya nulla, a szétvert őszi diósgyőri középpálya helyére egy erőtlen, lassú NBIII-as színvonalú sor került.

Így aztán jöttek a vereségek, igaz, erősebb csapatoktól, majd következett a Pápa elleni mérkőzés, ami nyerhető lett volna. Ekkor lemondott/lemondatták, és a lehetőségre váró/vágyó Tóth László lett az edző, akinek a keze alatt egy hét alatt szétesett a csapat. (Tornyi utolsó sajtótájékoztatóján botrányt csinált és Tóth Lászlót fúrógépnek titulálta. Később egy interjúban Tóth elmondta, hogy az egész magyar futballban Tornyit rühelli a legjobban. Furcsa pár.) Innentől már nem beszélhettünk igazi csapatról, csak pályán ténfergő piros-fehér mezes emberekről.

Ezt előre lehetett sejteni: már a Városház téri 100 éves ünnepségre is unott, bamba arccal érkezett meg a "csapat", nem volt bennük tűz, nem volt meg a tekintetükben az az elszántság, ami nélkül nem is sikerülhetett a tavaszi bentmaradás kivívása. Ez a kitétel elsősorban a téli igazolásokra vonatkozik. Úgy mozogtak, mint életunt rabok a börtön udvarán.

S jött Benczés...

Ezután kvázi a szurkolók vették át a klub irányítását, a profizmus megszűnt. A lelátón vélt bundameccsek ellen, valamint Tóth eltávolításáért tüntettek és Benczés Miklóst követelték a csapat élére, illetve fiatal helyi kötődésű játékosokat a csapatba.

Így is lett. Amikor már biztossá vált, hogy a Diósgyőr az idén nem felelt meg az első osztály számára túl magasnak bizonyuló (gondoljunk a mai 1-6-ra!) követelményének, Tóth lemondott, s Benczés kezébe került a karmesteri pálca. A kiesésbe felefásuló szurkolók szépen, csendben vették tudomásul a megváltoztathatatlant, az idény 4. vezetőedzőjének kinevezése feszültségoldásra volt jó, másra a látszat szerint nem. Talán mégis: Tóth ezzel ledobta magáról a kiesés felelősségét: a korábban nagy csinnadrattával előrelépő szakmai igazgató-vezetőedző ezúttal nesztelenül húzódott a csendes, hangtalan háttérbe. Azt beszélték az emberek a lelátón, hogy azért adta át Benczésnek a kispadot, mert hiú ember, s azt vallja magáról, hogy az ő imázsába ez a diósgyőri fél év nem illik bele.

Nem a fenét.

És a zöld asztalnál sem...

A másik kieső a Nyíregyháza lett. Először a Honvéd tulajdonosa vetette fel blogjában, hogy jó lenne, ha mégsem esne ki e két keleti futballfellegvár, majd a győri góré, Tarsoly meg is szavaztatta az MLSZ-ben. De végül még Hemingway is leszavazta saját korábbi ötletét(!), igen, ennyire komoly ma a magyar futball, még akkor is, ha a pozitív döntés is kimerítette volna a bohózat és a fejetlenség kategóriáját.

Szólnak pletykák új tulajdonosról is, de nekünk a Szeviép se jött be. Ha visszagondolok távozásuk körülményeire, úgy gondolom, hogy 51%-ban nekik köszönhetjük a kiesést - Aczél, Nagy Béla, Tornyi, Tóth, a játékosok és Benczés csak a maradék 49%-ot tették hozzá. Szóval akár sikerül megtalálni a Nagy Megmentőt, akár nem, ősszel csak a másodosztályban indulunk. Még se edzőnk, se csapatunk, csak egy fél csapatra való játékosunk, jelen állás szerint a dobogó közelébe talán odaérhetünk.

Így legalább nyerünk majd néhány meccset az NBII-ben.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borsod.blog.hu/api/trackback/id/tr602058851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gemby 2010.06.05. 18:32:58

"[...] jelen állás szerint a dobogó közelébe odaérhetünk."

a középmezőnybe. se.

HappyMan · http://borsod.blog.hu 2010.06.05. 18:34:53

@guLi: Még egy kicsit updateltem. Az ominózus mondatot is kiegészítettem. Túl hamar találtad meg a posztot. :)
süti beállítások módosítása