Borsodblog

Már nem kerül fel több bejegyzés e blogra. Köszönet mindenért az olvasóknak, a kommentelőknek és az Indexnek. Hát ennyi.

Hírek

Címkék

100 éves a dvtk (12) alakszainé oláh annamária (1) amerika (2) aragó (1) árvíz (5) auchan (3) autógyár (2) autópálya (1) avasi lakótelep (7) avas online (2) ave (2) belváros (14) beruházások (12) bevásárlóturizmus (1) bkv (1) bodonyi csaba (1) boon (6) bor (3) borsodi találmány (1) borsodi vajda (3) borsod megye (1) bricostore (1) buday péter (1) bükk (3) bundavád (1) bűnözés (9) cora (2) csutorás géza (1) decathlon (2) demokrácia (1) demonstráció (2) diósgyőr (10) dlusztus imre (1) dsm (1) dvtk (20) edelény (2) egészségügy (3) emasa (1) encs (1) erika (1) európai (2) felsőzsolca (3) fészekrakók (2) fesztiválkatlan (1) fidesz (8) foci (6) ftc (1) gergely zsolt (2) grósz károly (1) gúr (1) hellókarácsony (2) hipermarketek (4) horn gábor (1) horváth aladár (1) hotel (2) ikeron (1) illegális hulladék (3) itc (2) ivs (1) jobbik (6) juga györgy (2) káli (11) kállai csaba (1) kemény dénes (1) keresztury tibor (2) kisteleki (2) kis szilvamag (1) kocsonyafesztivál (3) közbiztonság (9) közlekedés (10) kriza ákos (3) kulcs magazin (1) kutasi róbert (1) láev kisvasút (1) lenártek andrás (1) lillafüred (5) lkm (2) magyarfoci (7) máv (1) megye (2) men (1) menzareform (1) metro (1) micsuda blog (1) mikom.hu (3) minap (1) miskolc (6) miskolccard (1) miskolci egyetem (2) miskolci fidesz (4) miskolci média (1) miskolc holding (1) mlm (1) mlsz (3) moldova györgy (1) molnár oszkár (2) motorosok (1) mszmp (1) mszp (5) munka (5) munkahely (8) nagy kálmán (4) napelemes cserép (1) népkert (2) nfü (2) ódor ferenc (1) oktatás (1) olaszliszka (2) orbán viktor (2) parkolás (6) parlament (1) pásztor albert (3) pataky attila (1) patkó gyula (1) pelczné gáll ildikó (5) piac (2) putnok szilvásvárad vasútvonal (2) reac (1) rend (5) rendőrség (8) romák (16) sajóbábony (3) sajókaza (1) sajtószabadság (1) segélyek (5) selyemrét (1) shell (1) simon gábor (1) strand (2) szegregáció (1) szemét és kosz (4) szepessy zsolt (1) szerencsi többcélú kistérségi társulás (1) szeviép (2) szinay attila (1) szlovákok (1) szűcs (1) tahóbarbár miskolciak (7) tapolca (14) tasz (1) tavaszi zsolt (1) távfűtés (1) tesco (2) tipp újság (1) tokaj (7) tomcat (1) tömegközlekedés (10) tornyi (2) történelmi avas (3) tóth lászló (1) turizmus (15) újpest (1) unió (2) uszoda (4) valenciennes (1) vihar (1) villamos (9) vilmány (1) waschler tamás (1) webshop (1) zsiga marcell (2) Címkefelhő

EZ A BLOG BEFEJEZVE. NINCS TÖBB BEJEGYZÉS.

2009.09.10. 22:06 HappyMan

Most Patkó is azt mondja Moldováról

Címkék: moldova györgy patkó gyula

Nem hittem el, hogy a Miskolcról szóló "Érik a vihar" című Moldova-könyv rossz. A városvezetés szerint annyira elrugaszkodott a valóságtól, hogy az ötmilliós sztárgázsi első részét, azaz kétmilliót kifizettek neki, de mivel szerződést szegett, a maradék három milliót már nem fizették ki az írónak. Nem hittem a "megrendelőknek", akik először olvasták a könyvet és kiakadtak. Patkó Gyulának feltétel nélkül hiszek. A városvezetés öngólt lőtt, de most a rektor - helyettük - egyenlített. Így talán már nem áll Miskolc olyan rosszul.

A helyi erők mesélték, hogy egyszer Moldova György, a szélsőbalos író mindenképpen azt szerette volna megtudni, hogy Diósgyőrben mekkora a munkanélküliség. Nem értette meg, hogy Diósgyőr egy városrész, aminek nincs külön statisztikája. Szintén sztori, hogy rendre összekevert egy már felújított templomot egy nem felújítottal, és mutogatott felfele, a nem felújított templomtoronyra, hogy "most újították fel, de már reped a vakolat".

Az öreg már nem a régi.

Patkó Gyula is megjelentetett egy esszét a Miskolci Egyetem honlapján. Ebből érdemes kiragadni két bekezdést:

"Sokszor elolvastam a könyvnek azt a részét, amelyet az író rám hivatkozva írt le. Ő az általam elmondottakat, gondolataimat "félreértve", lényegében meghamisítva tette közzé. Amit Moldova György a velem készített riportként előad, az tényállításaiban, tartalmában, szellemiségében nem igaz.

Becsapva érzem magam, és úgy gondolom, hogy Moldova György becsapta az olvasóit."

Patkó Gyula, az egyetem rektora halk szavú, kedves joviális ember. A városban az egyik leghitelesebbnek tartom. Számtalanszor nyilatkozott a Miskolc Városi Televíziónak, és más helyi médiumoknak, de valójában mindig nagyon szerényen, tényszerűen és szakmai szemmel látta a dolgokat. Most meglep ez a kirohanása, s nem tudom pontosan, hogy miről van szó, mert még nem olvastam a Moldova-féle fércműt. De nem is fogom, hacsak nem lehet majd azt is ingyen letölteni az internetről.

Ő maga azt mondja, hogy talán az összes Moldova-könyvet elolvasta. Jómagam csak néhányat, de most már tudom, melyik az a könyv, amelyet nem fogok elolvasni.

Befejezésül érdemes elolvasni a rektor utolsó szavait:

"Felháborít, hogy ilyen módon ártott és árt egyetemünknek és városunknak.

Vajon egy tényfeltáró riport készítésekor mekkora lehet a távolság a tények és az írói szabadság között?"

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borsod.blog.hu/api/trackback/id/tr731374002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rá Dios 2010.04.05. 16:29:19

Patkó professzornak őszinte híve vagyok, Moldovát nem tartom nagy írónak, Miskolcot ezért azért kedvelem.
Ezért aztán halkan szólok csak: amiről a könyv nekem szól és másoknál korábban tette ezt, az a mélyszegénység és az abból fakadó kilátástalanságra válaszul születő erőszak lehetőségének erőteljes jelzése.
Kár volna homokba dugni a fejünket. Nem a miskolci felújítások, nem a szlovák nyomás, nem az egyetem "lebegése" egy fogyó kultúrájú ország fogyatkozó súlyú regionális központjában a lényeg, hanem a cigányság egész országot, nemzetet terhelő, azt veszélyeztető, de egyben arra - mert kire másra? - számító baja.
süti beállítások módosítása