Borsodblog

Már nem kerül fel több bejegyzés e blogra. Köszönet mindenért az olvasóknak, a kommentelőknek és az Indexnek. Hát ennyi.

Hírek

Címkék

100 éves a dvtk (12) alakszainé oláh annamária (1) amerika (2) aragó (1) árvíz (5) auchan (3) autógyár (2) autópálya (1) avasi lakótelep (7) avas online (2) ave (2) belváros (14) beruházások (12) bevásárlóturizmus (1) bkv (1) bodonyi csaba (1) boon (6) bor (3) borsodi találmány (1) borsodi vajda (3) borsod megye (1) bricostore (1) buday péter (1) bükk (3) bundavád (1) bűnözés (9) cora (2) csutorás géza (1) decathlon (2) demokrácia (1) demonstráció (2) diósgyőr (10) dlusztus imre (1) dsm (1) dvtk (20) edelény (2) egészségügy (3) emasa (1) encs (1) erika (1) európai (2) felsőzsolca (3) fészekrakók (2) fesztiválkatlan (1) fidesz (8) foci (6) ftc (1) gergely zsolt (2) grósz károly (1) gúr (1) hellókarácsony (2) hipermarketek (4) horn gábor (1) horváth aladár (1) hotel (2) ikeron (1) illegális hulladék (3) itc (2) ivs (1) jobbik (6) juga györgy (2) káli (11) kállai csaba (1) kemény dénes (1) keresztury tibor (2) kisteleki (2) kis szilvamag (1) kocsonyafesztivál (3) közbiztonság (9) közlekedés (10) kriza ákos (3) kulcs magazin (1) kutasi róbert (1) láev kisvasút (1) lenártek andrás (1) lillafüred (5) lkm (2) magyarfoci (7) máv (1) megye (2) men (1) menzareform (1) metro (1) micsuda blog (1) mikom.hu (3) minap (1) miskolc (6) miskolccard (1) miskolci egyetem (2) miskolci fidesz (4) miskolci média (1) miskolc holding (1) mlm (1) mlsz (3) moldova györgy (1) molnár oszkár (2) motorosok (1) mszmp (1) mszp (5) munka (5) munkahely (8) nagy kálmán (4) napelemes cserép (1) népkert (2) nfü (2) ódor ferenc (1) oktatás (1) olaszliszka (2) orbán viktor (2) parkolás (6) parlament (1) pásztor albert (3) pataky attila (1) patkó gyula (1) pelczné gáll ildikó (5) piac (2) putnok szilvásvárad vasútvonal (2) reac (1) rend (5) rendőrség (8) romák (16) sajóbábony (3) sajókaza (1) sajtószabadság (1) segélyek (5) selyemrét (1) shell (1) simon gábor (1) strand (2) szegregáció (1) szemét és kosz (4) szepessy zsolt (1) szerencsi többcélú kistérségi társulás (1) szeviép (2) szinay attila (1) szlovákok (1) szűcs (1) tahóbarbár miskolciak (7) tapolca (14) tasz (1) tavaszi zsolt (1) távfűtés (1) tesco (2) tipp újság (1) tokaj (7) tomcat (1) tömegközlekedés (10) tornyi (2) történelmi avas (3) tóth lászló (1) turizmus (15) újpest (1) unió (2) uszoda (4) valenciennes (1) vihar (1) villamos (9) vilmány (1) waschler tamás (1) webshop (1) zsiga marcell (2) Címkefelhő

EZ A BLOG BEFEJEZVE. NINCS TÖBB BEJEGYZÉS.

2009.11.02. 19:52 HappyMan

Az egyik talán megmenthető

Címkék: putnok szilvásvárad vasútvonal

Sokan mondják, hogy az egyik legszebb magyarországi sínpálya a bezárásra ítélt Szilvásvárad-Putnok közötti vasútvonal, amely szebbnél szebb tájakon halad át. Borsodban két vonalat ítéltek halálra, s kétség nem fér hozzá, a magyar mellékvonalak kihasználtsága sokszor nemhogy vasutat nem igényel, de számos esetben egy taxi is elég lenne 1300 köbcentis motorral a 66 tonnás monstrum által húzott vasúti szerelvény helyett. De a legtöbb helyen sajnos még egy Bzmot motorvonat is sok...

(Fotógráfia: kotottpalya.blog.hu)

Ezt az egyébként már Heves megyébe érkező vasútvonalat már 2007-ben be akarták zárni, a vasútmániások búcsúutazást is szerveztek, hogy méltóképpen búcsúzzanak a vonaltól.

Azt nem tudom, hogy ennek a vonalnak mekkora volt a kihasználtsága, de az ok nem az volt, hogy nem volt rá igény, mert ezt a vonalat nem az ölte meg, hogy feleslegessé vált, hanem az, hogy nem lehetett egy normális kirándulást szervezni a hozzá nem értők által összeállított abszurd menetrend miatt. Képtelenség volt leszervezni egy egy napos túrát Miskolcról Putnokon át Szilvásváradra, mert egyrészt a vonat 57 perc alatt ér Miskolcról Putnokra, majd a Putnok-Szilvásvárad közötti 34km-t 1 óra 17 perc alatt teszi meg, másrészt nem lehet emberi időpontban odautazni. A nagy gond inkább az odaúttal van.

Érdemes megnézni a MÁV menetrendet, vegyük mondjuk a hétvégét, pontosabban a szombatot, ami november 7-e, éljen Lenin. (Formalinban.) Putnokról indul vonat Szilvásváradra reggel 7:25-kor, majd már csak délután 13:25-kor. Vissza indul 14:55-kor és 18:55-kor, beérnek 16:12-kor és 20:12-kor. Elvileg tehát megoldható. Nézzük a csatlakozást, mert itt van a hülye vasutas kutya elásva! Ahhoz, hogy a 7:25-ös vonatot reggel elérjük, a reggel 5.57-es vonattal kell elutazni Putnokra, ekkor fél óra várakozás után átszállhatunk. Isteni dolog hat óra előtt útnak indulni, nem egy emberbarát hozzáértő vasutas írta a borsodi menetrendet. Ha a 13:25-öst szeretnénk elérni, akkor elég a 10:57-es vonattal menni Putnokra, csak az a másfél óra várakozás a csatlakozásra ne lenne.

Visszafelé szerencsésen is hazaérhetünk, de csak, ha nincs késés.

Hihetetlen, hogy a 2 év alatt nem készült olyan program, amellyel meg lehetett volna menteni ezt a vasútvonalat. Leginkább Szilvásvárad és Putnok foghatott volna össze, de Eger számára is egy szép kiajánlható egynapos túra lehetett volna a turistáknak, ha valaki már unja a várat és a dómot. Hiába keres rá az ember a Google-n, hogy valami infót találjon az összefogásról, helyi programokról, vagy kezdeményezésről, semmi...

(Fotógráfia: kotottpalya.blog.hu)

Ebben a vasútvonalban több lehetőség lett volna, ma, amikor a svájci vasútvonalakról filmsorozatokat készítenek, ez a szakasz lett volna az alpesi vonalra leginkább hajazó magyar szakasz.

Talán még most sem késő, s ha nem is állami vasutat, de önkormányzati vasutat talán lehetne itt üzemeltetni, de csakis normális menetrenddel. Ha a települések, vagy a két megye összefogna, hétvégenként járhatna panorámavonat, persze közismert, hogy a dízelvonatok nem 20 liter gázolajat fogyasztanak. Még akkor sem, ha a sebességkorlátozások miatt nem mehetnek gyorsan.

Itt egy régebbi, a témát és a problémákat alaposan körüljáró blogbejegyzés, amelyet csak e poszt leírása után olvastam el és látható, hogy sok mindent hasonlóképpen látunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borsod.blog.hu/api/trackback/id/tr771493977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása