Borsodblog

Már nem kerül fel több bejegyzés e blogra. Köszönet mindenért az olvasóknak, a kommentelőknek és az Indexnek. Hát ennyi.

Hírek

Címkék

100 éves a dvtk (12) alakszainé oláh annamária (1) amerika (2) aragó (1) árvíz (5) auchan (3) autógyár (2) autópálya (1) avasi lakótelep (7) avas online (2) ave (2) belváros (14) beruházások (12) bevásárlóturizmus (1) bkv (1) bodonyi csaba (1) boon (6) bor (3) borsodi találmány (1) borsodi vajda (3) borsod megye (1) bricostore (1) buday péter (1) bükk (3) bundavád (1) bűnözés (9) cora (2) csutorás géza (1) decathlon (2) demokrácia (1) demonstráció (2) diósgyőr (10) dlusztus imre (1) dsm (1) dvtk (20) edelény (2) egészségügy (3) emasa (1) encs (1) erika (1) európai (2) felsőzsolca (3) fészekrakók (2) fesztiválkatlan (1) fidesz (8) foci (6) ftc (1) gergely zsolt (2) grósz károly (1) gúr (1) hellókarácsony (2) hipermarketek (4) horn gábor (1) horváth aladár (1) hotel (2) ikeron (1) illegális hulladék (3) itc (2) ivs (1) jobbik (6) juga györgy (2) káli (11) kállai csaba (1) kemény dénes (1) keresztury tibor (2) kisteleki (2) kis szilvamag (1) kocsonyafesztivál (3) közbiztonság (9) közlekedés (10) kriza ákos (3) kulcs magazin (1) kutasi róbert (1) láev kisvasút (1) lenártek andrás (1) lillafüred (5) lkm (2) magyarfoci (7) máv (1) megye (2) men (1) menzareform (1) metro (1) micsuda blog (1) mikom.hu (3) minap (1) miskolc (6) miskolccard (1) miskolci egyetem (2) miskolci fidesz (4) miskolci média (1) miskolc holding (1) mlm (1) mlsz (3) moldova györgy (1) molnár oszkár (2) motorosok (1) mszmp (1) mszp (5) munka (5) munkahely (8) nagy kálmán (4) napelemes cserép (1) népkert (2) nfü (2) ódor ferenc (1) oktatás (1) olaszliszka (2) orbán viktor (2) parkolás (6) parlament (1) pásztor albert (3) pataky attila (1) patkó gyula (1) pelczné gáll ildikó (5) piac (2) putnok szilvásvárad vasútvonal (2) reac (1) rend (5) rendőrség (8) romák (16) sajóbábony (3) sajókaza (1) sajtószabadság (1) segélyek (5) selyemrét (1) shell (1) simon gábor (1) strand (2) szegregáció (1) szemét és kosz (4) szepessy zsolt (1) szerencsi többcélú kistérségi társulás (1) szeviép (2) szinay attila (1) szlovákok (1) szűcs (1) tahóbarbár miskolciak (7) tapolca (14) tasz (1) tavaszi zsolt (1) távfűtés (1) tesco (2) tipp újság (1) tokaj (7) tomcat (1) tömegközlekedés (10) tornyi (2) történelmi avas (3) tóth lászló (1) turizmus (15) újpest (1) unió (2) uszoda (4) valenciennes (1) vihar (1) villamos (9) vilmány (1) waschler tamás (1) webshop (1) zsiga marcell (2) Címkefelhő

EZ A BLOG BEFEJEZVE. NINCS TÖBB BEJEGYZÉS.

2010.09.25. 22:58 HappyMan

Szegeden és Miskolcon ugyanaz a szlogen...

A miskolci és a szegedi fideszes polgármesterjelöltek szlogenje - a város nevétől eltekintve - megegyezik. Irigylésre méltó az az ország, ahol két nagyváros ellenzéki polgármesterjelöltjének is ugyanakkor ugyanarra jár az agya. A közvélemény-kutatók szerint éppen ebben a két városban őrizheti meg az MSZP a város irányítását. Ha a Fidesz így áll e két városban a munkához, érdemes elgondolkodni azon, hogy alkalmasak-e a város(ok) vezetésére.

 

Érdemes egyébként ezt a hármas jelszót körbejárni egy kicsit miskolci szemmel.

Munkahely

A munkahelyeket illetően Kriza Ákos nincs képben, totális sötétség. Egyszerűen nem igaz, amit mond. Például az Echo TV-ben azt nyilatkozta, hogy „ömlik ki a pénz Miskolc városából, úgy, hogy ezek a kiömlő pénzek semmilyen olyan beruházást nem teremtenek, amelyek munkahelyeket teremtenének a jövőben.” Ez azért ordas hazugság, mert Miskolcon több lépés is szolgálja a munkahelyteremtést: az önkormányzat létrehozta a modern szakmunkásképzőket, a Térségi Integrált Szakképző Központokat, amit csak TISZK-eknek hívnak. Ennek az a lényege, hogy piacképes, modern tudást adjon a miskolci fiataloknak, ugyanis néhány éve munkanélkülieket gyártottak a szakképző intézetek, emiatt a BOKIK elnöke, Bihall Tamás is sokat panaszkodott.

A szakközépiskolai és gimnáziumi képzés is a piacképes miskolci munkaerőt hivatott „előállítani.” Megújult, átépült és bővült az utóbbi időben az Avasi és a Diósgyőri Gimnázium, a duplájára nőtt a Ferenczy Szakközépiskola és akkor a Miskolci Egyetemről még nem is beszéltünk. Milliárdokat pumpáltak az egyetembe, legutóbb egy 6,5 milliárdos fejlesztés kezdődött, és bizony, ez is a miskolci munkahelyekért történik. A jövő tudományát telepítették le a városban, amikor megalapították a nanotechnológiai kutatóközpontot.

Ahhoz képest, hogy itt telepedett le a Vodafone és a Sykes call centere, jóval ezer fölötti új munkahelyet teremtve és itt épített fecskendőgyárat a francia Sanofi, valóban nem történt semmi. Az Iveco is létrehozott egy félmilliárdos telepet, és Miskolcon települt le a szingapúri Patec gyár is. A Boschban 2001-ben körülbelül 80-an dolgoztak, most két gyára van a cégnek több, mint 3200 dolgozóval, és éppen épül a harmadik. A másfél milliárdért megépített új, miskolci zöldmezős ipari parkban, Kriza úr! Ezért nem kellene országos hírtelevízióban ilyeneket mondani, hogy „ömlik ki a pénz Miskolc városából, úgy, hogy ezek a kiömlő pénzek semmilyen olyan beruházást nem teremtenek, amelyek munkahelyeket teremtenének a jövőben.”

Mit mond Kriza Ákos az ipari parkokról és az iparterületekről Bayer Zsoltnak? Ez is érdekes: „Nem jött ide semmilyen nagybefektető, mert nincs is hova jöjjön. Nincs olyan ipari park, amit el tudjanak foglalni. Most létrehoztak ipari parkot, de tulajdonképpen azt a területet kerítették körül, ahol már gyárak voltak és azt mondták, hogy na, itt van az ipari park.” Nos, ez nemcsak hazugság, hanem cinizmus is. Miskolcon 1990-től 2002-ig egy egyéves megszakítással a Fidesz-KDNP polgármesterei vezették a várost. (Akkor az SZDSZ, akkor épült legalább meg a kerékpárút a belvárostól Miskolctapolcáig.) Miskolcnak nem volt ipari területe, nem volt ipari parkja, mert ezt nem tartották akkor fontosnak. Az MSZP 2002-ben nyert és ekkor kezdődtek meg a nulláról a fejlesztések (míg például Nyíregyházán és az ország számos pontján már készen voltak és feltöltődtek a zöldmezős ipari parkok). Létrejött a Diósgyőri Ipari Park az 1992-ben szétvert nehézipari létesítmények területén, majd a város vásárolt egy területet a Cora mellett. Egy új tehermentesítő út mellett már működő cégek által használt és üres telkek területét is ipari parknak nyilvánították, ami 2005-ben nyerte el az Ipari Park címet, majd legutóbb 1,5 milliárdos beruházással északon a repülőtérnél létrehozta a Mechatronikai Ipari Parkot, teljes közművesítéssel, készen várva a zöldmezős beruházásokat. Itt szeptemberben volt a Wet Wipe gyárának az alapkőletétele és érkezik az amerikai Rhinotire is. Össze lehet tehát vetni a Kriza által mondott dolgokat a valósággal, de úgy is írhatnám, hogy olvassa el Kriza úr a mai Minap című újság 12. oldalát, amit innen akár le is tölthet, mert ezt az oldalt gyanítom, az ő tanítása céljából írták nála sokkal okosabb emberek.

Van még érdekesség, Bayer Zsolt belőle is kihozta a legjobbat: „Iparterületeket a város határon kívül, vagy a város határában lévő területeken kell telepíteni, igenis összefogva a környező településekkel, ahol még megfelelő területek állnak rendelkezésre.” Miskolc határában, a város szélétől 5-15km-re két nagyobb ipari park van, az alsó- és a felsőzsolcai. Mindkettőben miskolciak ezrei dolgoznak. Sőt, a tiszaújvárosi ipari parkban a Jabilban is százszámra dolgoznak miskolciak. Ez a három ipari park is fejlődik, akárcsak a miskolci, az egyik zsolcai állítólag már meg is telt, új területeket kell bevonni ipari célokra. És igen, oda járnak dolgozni a miskolciak ezerszámra. Csak meg kellene kérdezni Csöbör Katalint, a terület fideszes képviselőjét, kedves Kriza úr, hátha ő tudja, csak 1 telefonhívás az egész. Tehát van a város határán kívül olyan ipari park, ahol a miskolciak dolgozni tudnak.

Biztonság

A közbiztonság tekintetében a híres-hírhedt miskolci rendőrkapitány szerint a borsodi megyeszékhely nem áll rosszul, de vannak olyan bűncselekmények, amelyek kiugróan magasak. Itt kell adnunk egy jó pontot az új parlamentnek, amelyik megszavazta a BTK szigorítását. De adjunk egy rossz pontot Kriza Ákosnak is, aki azt találta mondani Bayer Zsoltnak, hogy „az önkormányzatnál senkinek nem tűnt fel, hogy hamis jövedelemigazolással rendelkeznek ezek a személyek” – mondta a fészekrakó-programot kihasználó csalókról. Annyira nem, hogy Káli Sándor polgármester és Fodor Zoltán (MSZP) önkormányzati képviselő tették a feljelentést. A dolognak annyi előzménye volt, hogy a Borsodblog értesülése szerint a politikusok azt szerették volna elérni, hogy a nyomozó hatóságok hivatalból maguk kezdjék meg a nyomozást az ügyben, aztán, amikor nem történt semmi, feljelentést tettek. Mindezidáig nem tudjuk, hogy kik voltak az ügyben, de két neves miskolci ügyvéd neve kiszivárgott. Érdekes, hogy Magyarországon mindig megtudjuk, hogy egy gyilkosságban, csalásban kik a gyanúsítottak, csak éppen most nem. Nagyon szeret a miskolci Fidesz a fészekrakó-csalók ügyével kampányolni.

Élhető Miskolc

Kriza Ákos szlogenjének harmadik eleme az „élhető Miskolc”. Ehhez képest a Fidesz gyűlöli és látványberuházásnak nevezi azokat a beruházásokat, amelyek az általuk 2002-ben örökül hagyott szürke Miskolc újjáépítését szolgálják. Ma már Miskolc nem az, ami 2002-ben volt. Hogy akar a miskolci Fidesz élhető Miskolcot, ha látványberuházásnak nevezik az útépítéseket, a terek, a városi intézmények és sportlétesítmények megújítását és például a „brüsszeli kapcsolat” presztízsberuházásnak titulálja a város ütőerén végighaladó villamos és a sínpálya korszerűsítését?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borsod.blog.hu/api/trackback/id/tr682323349
süti beállítások módosítása