Borsodblog

Már nem kerül fel több bejegyzés e blogra. Köszönet mindenért az olvasóknak, a kommentelőknek és az Indexnek. Hát ennyi.

Hírek

Címkék

100 éves a dvtk (12) alakszainé oláh annamária (1) amerika (2) aragó (1) árvíz (5) auchan (3) autógyár (2) autópálya (1) avasi lakótelep (7) avas online (2) ave (2) belváros (14) beruházások (12) bevásárlóturizmus (1) bkv (1) bodonyi csaba (1) boon (6) bor (3) borsodi találmány (1) borsodi vajda (3) borsod megye (1) bricostore (1) buday péter (1) bükk (3) bundavád (1) bűnözés (9) cora (2) csutorás géza (1) decathlon (2) demokrácia (1) demonstráció (2) diósgyőr (10) dlusztus imre (1) dsm (1) dvtk (20) edelény (2) egészségügy (3) emasa (1) encs (1) erika (1) európai (2) felsőzsolca (3) fészekrakók (2) fesztiválkatlan (1) fidesz (8) foci (6) ftc (1) gergely zsolt (2) grósz károly (1) gúr (1) hellókarácsony (2) hipermarketek (4) horn gábor (1) horváth aladár (1) hotel (2) ikeron (1) illegális hulladék (3) itc (2) ivs (1) jobbik (6) juga györgy (2) káli (11) kállai csaba (1) kemény dénes (1) keresztury tibor (2) kisteleki (2) kis szilvamag (1) kocsonyafesztivál (3) közbiztonság (9) közlekedés (10) kriza ákos (3) kulcs magazin (1) kutasi róbert (1) láev kisvasút (1) lenártek andrás (1) lillafüred (5) lkm (2) magyarfoci (7) máv (1) megye (2) men (1) menzareform (1) metro (1) micsuda blog (1) mikom.hu (3) minap (1) miskolc (6) miskolccard (1) miskolci egyetem (2) miskolci fidesz (4) miskolci média (1) miskolc holding (1) mlm (1) mlsz (3) moldova györgy (1) molnár oszkár (2) motorosok (1) mszmp (1) mszp (5) munka (5) munkahely (8) nagy kálmán (4) napelemes cserép (1) népkert (2) nfü (2) ódor ferenc (1) oktatás (1) olaszliszka (2) orbán viktor (2) parkolás (6) parlament (1) pásztor albert (3) pataky attila (1) patkó gyula (1) pelczné gáll ildikó (5) piac (2) putnok szilvásvárad vasútvonal (2) reac (1) rend (5) rendőrség (8) romák (16) sajóbábony (3) sajókaza (1) sajtószabadság (1) segélyek (5) selyemrét (1) shell (1) simon gábor (1) strand (2) szegregáció (1) szemét és kosz (4) szepessy zsolt (1) szerencsi többcélú kistérségi társulás (1) szeviép (2) szinay attila (1) szlovákok (1) szűcs (1) tahóbarbár miskolciak (7) tapolca (14) tasz (1) tavaszi zsolt (1) távfűtés (1) tesco (2) tipp újság (1) tokaj (7) tomcat (1) tömegközlekedés (10) tornyi (2) történelmi avas (3) tóth lászló (1) turizmus (15) újpest (1) unió (2) uszoda (4) valenciennes (1) vihar (1) villamos (9) vilmány (1) waschler tamás (1) webshop (1) zsiga marcell (2) Címkefelhő

EZ A BLOG BEFEJEZVE. NINCS TÖBB BEJEGYZÉS.

2010.12.25. 23:35 HappyMan

Téli extrém sportok

Címkék: bükk

Ha már itt a tél és a Bükk is, érdemes megnéznünk, milyen sportolásra alkalmas helyek várják a síelőket, szánkózókat Miskolcon. Pontosabban: nem várják, hanem elűzik, a vidék adottságait évtizedek óta nem használja ki ez a város. S ha lenne normális, kulturált téli sportolási lehetőség, az Alföldről is feltévednének egy-két napra a családok, síelők. Ideje lenne észbe kapni, mert nemhogy a világ, de Magyarország szerencsésebbik fele is elhúz mellettünk - itt a lemaradó Bánkútra gondolok. Mátraszentistván, Eplény és a többi új síközpont sokak szerint jobb, mint Bánkút, a különbségek apróságokon is múlnak. Nehéz a parkolás, nincs elég büfé, s ami nem apróság: szállás és étterem sincs elegendő a területen. Más kérdés, hogy egy étterem aligha lehet itt rentábilis, ez bonyolult kérdés. De a parkolás és a buszforduló használhatóvá tétele a legfontosabb megoldandó probléma. (fotó: quick-brown-fox-canada.blogspot.com)

Most, hogy a szánkódombot lerombolta Diósgyőrben a Tesco (nagyon helyesen, állítólag veszélyes hulladékon siklottak a népek), eggyel kevesebb szánkózási lehetőség várja a gyerekeket, s ami van, abban sincs sok köszönet. A Krypton-gyár például egy kiváló téli sportközpont lehetne, de nem az, a dolog ráadásul apróságokon múlik: elhanyagolt, rendezetlen terep, egyenetlen veszélyes talaj, méteres gyom, a hóban megbújó labda nagyságú veszélyes kövek, póráz nélkül harci kutyákat sétáltató "állatbarátok" űzik el a téli sportok szerelmeseit. Itt aztán extrém sportnak számít mind a síelés, mind a szánkózás, holott a pálya nem nehezebb a kék minősítésnél.

Sem sok pénzbe, sem sok munkába nem kerülne egy kicsit sportolásra alkalmassá tenni Miskolc egyik legnépszerűbb sí- és szánkópályáját. Hiszen itt biztonságban szórakozhatna mindenki. Külföldön snowparknak hívják azt, amit itt játszi könnyedséggel ki lehetne alakítani.

A Csanyikban is lehetett régen szánkózni, de az elmúlt években nem találkoztam szánkózókkal, pedig itt egy ponton még a snowtubing is megoldható lenne, ha tudnák nálunk, hogy egyáltalán mi az, de erre ne is gondoljunk, ha a síelés és a szánkózás feltételeivel sem törődik a városban senki. Itt is ki lehetne alakítani snowparkot, de ne legyünk telhetetlenek, egyre sincs esély, nemhogy kettőre, a terep gyermeksíelésre is tökéletes lenne. A Csanyik és a Krypton-gyár melletti terület nagy előnye az, hogy sok autós megállna itt, és nem autózna fel a Bükk tetejére, Bánkútra síelni, elsősorban a kék és zöld pályákat keresők találhatnának itt lesiklóhelyeket.

El is érkeztünk a legnagyobb talányhoz, Bánkúthoz. Két megye határán fekszik, így aztán senki sem törődik vele. Régen busz is járt fel, ma nem tudom mi a helyzet, mert hogy a szabálytalanul parkoló autósoktól nem tudja használni a buszfordulót, az biztos. A környezetbarát tömegközlekedés kilőve. Az autósokra sem mondhatjuk, hogy bunkók, elvégre kényszerhelyzetben vannak: nincs elég parkoló, talán a tizedük jó, ha le tudja állítani a gépsárkányt kulturált körülmények között. Van, amikor a bánkúti úton kilométer hosszan parkolnak az egyik sávban, így a terület megközelítése is életveszélyessé válik. Pedig nem kerülne horror összegbe ennek a problémának a megoldása sem, mivel téli sportról beszélünk, az autóspihenőt le sem kellene betonozni, elég lenne zúzott kővel megszórni. Bánkúton a két legextrémebb sport a parkolás és a sípálya gyalogos megközelítése az autótól a jégen csúszkáló kocsik között. A jegessé fagyó lejtős úttesten sétálókat kerülgető autókat nézni is rossz, kész csoda, hogy még egy gyereket sem ütöttek el az elmúlt időszakban.

Talán, ha a Bükki Nemzeti Parkkal sikerülne megegyezni, és kialakítanának fent egy 100-120 férőhelyes parkolót, sokat javulna a helyzet minden szempontból. A buszforduló melletti területen megoldható lenne. A fakivágás első hallásra környezetrombolásnak tűnik, de a Bükkben évtizedek óta vágnak ki fákat tömegével, hiszen más pontokon szünet nélkül folyik a fakitermelés. Talán, ha a leendő parkoló helyén vágnának ki néhány fát a fakitermelés során és kulturált, európai körülményeket teremtenének a téli sportoláshoz itt is, biztonságosabb lenne Bánkút és felzárkózhatna a többi magyar(!) síparadicsom mellé, mert az elmúlt években kicsit elszaladt mellette a világ.

Félő, hogy itt akár egy európai színvonalú túra- és sícentrumot is ki lehetne alakítani, de ez Miskolchoz egyáltalán nem illik, túl szép lenne.

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://borsod.blog.hu/api/trackback/id/tr862539263

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: فنادق في البحرين 2017.12.16. 07:12:38

Nők, az egyéjszakás kalandokról - Online Szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ford Mustang 2010.12.26. 11:45:37

Ez a város semmilyen adottságát nem tudja kihasználni. Régen mi is jártunk Bánkútra síelni, de a jeges úton nekicsúsztunk a korlátnak, amikor az autók között araszolva centiztük a helyet. Ránézésre kicsit sérült csak az autó, de 120 ezerbe került a javítása, fényezése.

Inkább a Mátrába megyünk mi is, vagy Szlovákiába.

ddefekt09 · http://www.tekeres.blog.hu 2010.12.26. 12:04:51

Kedves Blogger,

Bánkút és a Bükk-fennsík Mo. egyik legértékesebb természeti gyöngyszeme. Óriási hiba volna mesterségesen növelni engedni ott a gépkocsi és személy forgalmat, és a sípályák fejlesztéséből adódó környezet terhelést. Amiben viszont egyet értünk, az a közösségi közlekedés megoldatlansága.

A normális megoldás az lenne, ha Lillafüred és Felsőtárkány felől is KIZÁRÓLAG jól szervezett közösségi közlekedéssel (busz, vagy kisvasút, esetleg felvonó) lehetne megközelíteni a helyet, az autókkal a hegy aljában parkolva.

HappyMan · http://borsod.blog.hu 2010.12.26. 12:17:53

@ddefekt09: Ha nem zárják le a bánkúti utat, akkor az, aki autóval akar felmenni, az autóval is megy fel. Ezért is írtam a Krypton-gyár melletti területről és a Csanyikról, ami "szűrné" a forgalmat. Az Alpok és a Tátra is "értékes gyöngyszem", mégis megoldott Ausztriában és Szlovákiában a parkolás a sípályák mellett. Ott van lehetőség európai színvonalú, kulturált sportolásra. Sokkal károsabb a dugóban álló több tucat autó kipufogógáza, és a parkolóhelyet kereső felesleges körözgetés miatti légszennyezés.

SPRee · http://hiphophittan.freeblog.hu/ 2010.12.27. 08:30:03

Namost a város, a benne lakók, vagy a mindenkori vezetőség nem tudja kihasználni azt a bizonyos adottságot?

Rom Leo 2010.12.27. 20:52:18

@SPRee: A mindenkori vezetőség, ez egyértelmű. Városvezetés, kormány. Nekik kellene egy kicsit odafigyelni, s ha már itt tartunk, a Bánkútra vezető út a Hámori-tónál és utána többször is balesetveszélyessé szűkül.
süti beállítások módosítása