Borsodblog

Már nem kerül fel több bejegyzés e blogra. Köszönet mindenért az olvasóknak, a kommentelőknek és az Indexnek. Hát ennyi.

Hírek

Címkék

100 éves a dvtk (12) alakszainé oláh annamária (1) amerika (2) aragó (1) árvíz (5) auchan (3) autógyár (2) autópálya (1) avasi lakótelep (7) avas online (2) ave (2) belváros (14) beruházások (12) bevásárlóturizmus (1) bkv (1) bodonyi csaba (1) boon (6) bor (3) borsodi találmány (1) borsodi vajda (3) borsod megye (1) bricostore (1) buday péter (1) bükk (3) bundavád (1) bűnözés (9) cora (2) csutorás géza (1) decathlon (2) demokrácia (1) demonstráció (2) diósgyőr (10) dlusztus imre (1) dsm (1) dvtk (20) edelény (2) egészségügy (3) emasa (1) encs (1) erika (1) európai (2) felsőzsolca (3) fészekrakók (2) fesztiválkatlan (1) fidesz (8) foci (6) ftc (1) gergely zsolt (2) grósz károly (1) gúr (1) hellókarácsony (2) hipermarketek (4) horn gábor (1) horváth aladár (1) hotel (2) ikeron (1) illegális hulladék (3) itc (2) ivs (1) jobbik (6) juga györgy (2) káli (11) kállai csaba (1) kemény dénes (1) keresztury tibor (2) kisteleki (2) kis szilvamag (1) kocsonyafesztivál (3) közbiztonság (9) közlekedés (10) kriza ákos (3) kulcs magazin (1) kutasi róbert (1) láev kisvasút (1) lenártek andrás (1) lillafüred (5) lkm (2) magyarfoci (7) máv (1) megye (2) men (1) menzareform (1) metro (1) micsuda blog (1) mikom.hu (3) minap (1) miskolc (6) miskolccard (1) miskolci egyetem (2) miskolci fidesz (4) miskolci média (1) miskolc holding (1) mlm (1) mlsz (3) moldova györgy (1) molnár oszkár (2) motorosok (1) mszmp (1) mszp (5) munka (5) munkahely (8) nagy kálmán (4) napelemes cserép (1) népkert (2) nfü (2) ódor ferenc (1) oktatás (1) olaszliszka (2) orbán viktor (2) parkolás (6) parlament (1) pásztor albert (3) pataky attila (1) patkó gyula (1) pelczné gáll ildikó (5) piac (2) putnok szilvásvárad vasútvonal (2) reac (1) rend (5) rendőrség (8) romák (16) sajóbábony (3) sajókaza (1) sajtószabadság (1) segélyek (5) selyemrét (1) shell (1) simon gábor (1) strand (2) szegregáció (1) szemét és kosz (4) szepessy zsolt (1) szerencsi többcélú kistérségi társulás (1) szeviép (2) szinay attila (1) szlovákok (1) szűcs (1) tahóbarbár miskolciak (7) tapolca (14) tasz (1) tavaszi zsolt (1) távfűtés (1) tesco (2) tipp újság (1) tokaj (7) tomcat (1) tömegközlekedés (10) tornyi (2) történelmi avas (3) tóth lászló (1) turizmus (15) újpest (1) unió (2) uszoda (4) valenciennes (1) vihar (1) villamos (9) vilmány (1) waschler tamás (1) webshop (1) zsiga marcell (2) Címkefelhő

EZ A BLOG BEFEJEZVE. NINCS TÖBB BEJEGYZÉS.

2009.11.10. 17:59 HappyMan

Bolti eladók - a "piros hullám" az új miskolci találmány

Címkék: közlekedés

Akik ma Miskolcon a közlekedést szabályozzák és a lámpákat állítják be, azok nem közlekedésmérnökök, hanem bolti eladók. Ugyanis óriási forgalmat generálnak - s bár ez a Széchenyi utcán a szatócsboltban dícsérendő cselekedet, közlekedésszervezés esetén már korántsem. Az utazási időt nem tudják fél percre sem kiszámolni, (sebesség-távolság-idő) ezért matematikából elégtelen, így a boltban a pénztárgéphez sem ülhetnek.

A múlt héten későn délután minden nap ki kellett mennünk a Majális parkhoz, ahonnan rendszeresen autóval indultunk vissza a belvárosba. Amit tapasztaltunk, minden várakozásunkat felülmúlta. Eredetileg természetesen nem közlekedési lámpatesztre indultunk, de az idegesítő ötödik pirosnál eldöntöttük: megnézzük, megfigyeljük, számoljuk a piros lámpákat. Miskolcon feltalálták a "piros hullámot". Sok esetben a zöldtől indulva hihetetlen módon épp előttünk váltott pirosra a lámpa.

Az első napon

Először tehát - eleinte mosolygósan, majd egyre furcsább arckifejezéssel - a Diósgyőr-Északi tehermentesítő-Búza tér vonalat autóztuk, este hat óra után. A diósgyőri villamosvégállomásnál zöldre váltott a lámpa, s elindultunk. Ám a Lórántffy utcánál újra piros várt. Vártunk mi is. Elindultunk, jött a következő lámpa a Penny Marketnél, újra piros. Rutinos utastársam csak mosolygott. Ez egyre rosszabb lesz, ne aggódj! - nyugtatott, majd újra elindultunk, s mentünk egészen a következő lámpáig, s nem csalódtunk, a Vasgyári piacnál újra pirosat kaptunk. Ahogy zöldre váltott a lámpa, szerencsésen elautóztunk a következő lámpáig, ami a Győri kapuban szép piros fénnyel várt. A vicc az egészben, hogy ezek a lámpák nem azért voltak pirosak, mert gyorsan hajtottunk, s beleszaladtunk a piros végébe, mert szabályosan haladtunk és általában még láttuk a zöldet és előttünk váltott pirosra: hülye autós, ne rohanj ötvennel, most fél percig állni fogsz.

Az Ifjúsági Háznál, a Kőporos utcánál újra pirosat kaptunk, majd nyugodtan haladtunk a Vologda utcai Shell kútig, ahol újra piros. De most jön a legnagyobb poén: az északi tehermentesítőn van egy lámpa, ami csak 10 másodpercre vált pirosra. S mikor történik mindez? Nem akkor, amikor mindkét irányból csend van és a pirosban állnak a következő/előző lámpáknál az autósok! Hanem amikor a Shell kúttól elindul a forgalom. Ilyen piros hullámot csak egy diliflepnis tud generálni a városban, egyszerűen nem hittük el, ami velünk történt. Szerencsére ezután már zöldek vártak minket és szerencsésen beértünk a Búza térhez.

A második napon

Bevágtuk magunkat a gépcsodába a Papírgyárnál, és megkezdtük a belváros megközelítését. Azt javasoltam, ezúttal menjünk a déli tehermentesítőn, hátha arra nem dolgoztak a miskolci közlekedésmérnökök.

De. Dolgoztak. A Vasgyári piac után az Újgyőri Főtérnél jobbra kanyarodtunk, de a Kiss Ernő utcára már nem tudtunk rákanyarodni, mert piros lámpa várt. Na de sebaj, majd most vágtatunk, mint Tisza a rónán át! - gondoltuk, ami be is következett, szép hosszú haladást könyvelhettünk el - egészen a következő lámpáig, ahol kicsit megijedtünk. Természetesen piros volt, de rögtön egymás után három lámpa várt. Mi lesz itt? - gondoltuk, de megúsztuk a másik kettőt, ám megjegyeztük, hogy akkor kaptunk volna zöldet a 60km/h sebességet engedélyező tehermentesítőn, ha 45-50-nel csoszogunk. Hát ez az, ha így áll a dolog, hogy a lámpákat nem tudják a táblákhoz igazítani, akkor miért ez a fene nagy engedékenység??? A következő lámpa épp zöldre váltott, mikor odaértünk, csodálkoztunk is, ezt biztosan kifelejtették. Örömujjongás.

De nyugalom, mert a Nagyváthy utcánál újra piros lámpa várt... majd a következő, az Avasi Sörháznál újra piros. Elindultunk és átmentünk egy minket váró zöldön, gondoltuk, hogy ezt a lámpát meg kéne koszorúzni, vagy bearanyozni a tartóoszlopait. De sokat nem elmélkedhettünk, mert az uszodánál újra az következett, ami: éppen előttünk lett piros. Kivártuk, majd elindultunk, a következőnél megint megálltunk. Ekkor vettük észre, hogy az Uitz Béla utcára sikerült akkora forgalmat generálni, mint ami a Búza téren van. Hosszú kocsisor mindkét irányba, lassú fogalom. Hiába, no: a szakember az szakember. Csakhogy forgalmat a kereskedelemben az üzletekbe kell generálni, nem a közlekedésben belvárosi utakra...

Irány a Soltész Nagy Kálmán utca, majd onnan a József Attila: a következő 7 lámpából csak 5 volt piros, ez egy 2km-es szakaszon nem rossz, s a Király utcánál arra gondoltunk, hogy Miskolc az a hely, ahol vélhetően nem a szabálytalanul közlekedő másik autós miatt anyáznak a sofőrök, hanem a menthetetlenül dilettáns helyi közlekedésmérnökök által gerjesztett borzalmas piros hullám miatt.

A harmadik napon

A harmadik napon újra a Majális Parktól indultunk és hobbiból az Ifjúsági Ház után egy harmadik útvonalat "teszteltünk". Nem az északi tehermentesítőn mentünk, hanem végig a főutcán a villamossínek mellett, majd a Kis-Hunyad utcán. Szerencsések voltunk, mert a Pizza Tábornál zöld várt minket, és csak a következő 3 lámpa adott pirosat, ezt vártuk, nem tagadom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotó innen.)

A negyedik napon

A Hunyadi utcáig követtük a sárga nyíl sínpárját, majd a Zenepalotánál jobbra kanyarodva az uszoda felé vettük az irányt, de a Hunyadi utcánál sor várt minket, csak a harmadik lámpánál tudtunk átmenni, igaz, akkor a pole pozícióból indulhattunk, de semmit nem értünk vele, mert bár a következő lámpa zöldet adott, az Uitzon körülbelül ebből az irányból is ugyanaz történt, ami a második napon...

Konklúzió

Gyötrelem ami itt ebben a városban közlekedésszervezés címén folyik, egy szánalomhegy. Az utazási időnk a lámpaátállítás miatt megduplázódott. Ez a helyzet most novemberben alakult így ki, mert korábban is sok gond volt a lámpa-beállításokkal, ilyen kegyetlen piros hullámot még életünkben nem láttunk.

A következmény nem vicc: levegőszennyezés, utazási idő növekedése, ez a cégeknek és például az MVK-nak is sokba kerül. Nem buszsávokkal kell harcolni a dugókban álló, cammogó buszok ellen, hanem a lámpák normális beállításával.

Talán többre mennének a városi autósok, ha egy általános iskolás közlekedés szakkör házi feladatba kapná a lámpák beállítását, mint azok, akik most havi sokszázezer forint fizetésért szabadon garázdálkodnak.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borsod.blog.hu/api/trackback/id/tr801515969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.: mimino :. · http://chinacar.blog.hu 2009.11.10. 19:07:45

egyetértek..
de lehet, hogy direkt barmolták el a lámpákat, hogy néhány ember már csak szimplán idegből átmenjen, és lehessen ojjektíven küldeni a 100.000-res mikuláscsomagot.. rohadjon meg mind. főleg akik a tesco és a petőfi tér közti szakaszt "állították" be/el

HappyMan · http://borsod.blog.hu 2009.11.10. 19:37:15

@.: mimino :.: Még nem hallottam olyat, hogy bárkit is megbüntettek volna a piros lámpán való áthaladásért Miskolcon. És Te?

.: mimino :. · http://chinacar.blog.hu 2009.11.10. 20:54:00

@HappyMan: sajnos elhiheted, hogy erre figyelnek - a gyorshajtáson felül - a yardok, szépen megbújva kamerás autóval. haveromat is elkapták, de még évekkel ezelőtt. másik ismerősömnek 2 hete jött az a szép csomag 100 e Ft-os csekkel.

hg002 2010.03.28. 22:08:59

A Futó utcán, a Mazda szalonnál lévő kereszteződésnél van kamera a lámpa felett, ha piroson átmész, jön a csekk. Többről én sem tudok (Miskolcon), de persze lehet, hogy a yard ott áll.

Egyébként a városban egyetlen egy működő hosszú zöldhullám van, a 3-as úton kb. a Cementgyártól az Ady-hídig. Ennyi. (elég kevés)
süti beállítások módosítása