Borsodblog

Már nem kerül fel több bejegyzés e blogra. Köszönet mindenért az olvasóknak, a kommentelőknek és az Indexnek. Hát ennyi.

Hírek

Címkék

100 éves a dvtk (12) alakszainé oláh annamária (1) amerika (2) aragó (1) árvíz (5) auchan (3) autógyár (2) autópálya (1) avasi lakótelep (7) avas online (2) ave (2) belváros (14) beruházások (12) bevásárlóturizmus (1) bkv (1) bodonyi csaba (1) boon (6) bor (3) borsodi találmány (1) borsodi vajda (3) borsod megye (1) bricostore (1) buday péter (1) bükk (3) bundavád (1) bűnözés (9) cora (2) csutorás géza (1) decathlon (2) demokrácia (1) demonstráció (2) diósgyőr (10) dlusztus imre (1) dsm (1) dvtk (20) edelény (2) egészségügy (3) emasa (1) encs (1) erika (1) európai (2) felsőzsolca (3) fészekrakók (2) fesztiválkatlan (1) fidesz (8) foci (6) ftc (1) gergely zsolt (2) grósz károly (1) gúr (1) hellókarácsony (2) hipermarketek (4) horn gábor (1) horváth aladár (1) hotel (2) ikeron (1) illegális hulladék (3) itc (2) ivs (1) jobbik (6) juga györgy (2) káli (11) kállai csaba (1) kemény dénes (1) keresztury tibor (2) kisteleki (2) kis szilvamag (1) kocsonyafesztivál (3) közbiztonság (9) közlekedés (10) kriza ákos (3) kulcs magazin (1) kutasi róbert (1) láev kisvasút (1) lenártek andrás (1) lillafüred (5) lkm (2) magyarfoci (7) máv (1) megye (2) men (1) menzareform (1) metro (1) micsuda blog (1) mikom.hu (3) minap (1) miskolc (6) miskolccard (1) miskolci egyetem (2) miskolci fidesz (4) miskolci média (1) miskolc holding (1) mlm (1) mlsz (3) moldova györgy (1) molnár oszkár (2) motorosok (1) mszmp (1) mszp (5) munka (5) munkahely (8) nagy kálmán (4) napelemes cserép (1) népkert (2) nfü (2) ódor ferenc (1) oktatás (1) olaszliszka (2) orbán viktor (2) parkolás (6) parlament (1) pásztor albert (3) pataky attila (1) patkó gyula (1) pelczné gáll ildikó (5) piac (2) putnok szilvásvárad vasútvonal (2) reac (1) rend (5) rendőrség (8) romák (16) sajóbábony (3) sajókaza (1) sajtószabadság (1) segélyek (5) selyemrét (1) shell (1) simon gábor (1) strand (2) szegregáció (1) szemét és kosz (4) szepessy zsolt (1) szerencsi többcélú kistérségi társulás (1) szeviép (2) szinay attila (1) szlovákok (1) szűcs (1) tahóbarbár miskolciak (7) tapolca (14) tasz (1) tavaszi zsolt (1) távfűtés (1) tesco (2) tipp újság (1) tokaj (7) tomcat (1) tömegközlekedés (10) tornyi (2) történelmi avas (3) tóth lászló (1) turizmus (15) újpest (1) unió (2) uszoda (4) valenciennes (1) vihar (1) villamos (9) vilmány (1) waschler tamás (1) webshop (1) zsiga marcell (2) Címkefelhő

EZ A BLOG BEFEJEZVE. NINCS TÖBB BEJEGYZÉS.

2008.06.21. 11:18 HappyMan

Repülőnap a Bükk felett

Sugárhajtású repülő gyakorlatozott Miskolc és a Bükk felett. Nem először. A gép viszonylag alacsonyan szállt, így a "lentiek" a hangját is élvezhették. Élvezte a gyerek, a felnőtt, a kutya, a vaddisznó és a szarvas is. Igazán kedves szolgáltatás ez a Magyar Honvédségtől a Bükki Nemzeti Park lakói részére.

Nem kéne pedig. Éppen elég ocsmány építmény az a nagy gömb alakú katonai radar Bánkúton. Jó, megértjük, fő a biztonság, támadhatnak a szlovákok, az ukránok, nem is beszélve a románokról, akik a Tisza vonaláig kérték a magyar-román határt Trianonban. Tudják jól, hogy Erdély nem román föld, ezért van némi üldözési mániájuk. Mindezek tudatában mondom, hogy ne a Bükki Nemzeti Park felett gyakorlatozzanak sugárhajtású gépeikkel. Ugyanis a BNP területén sok a fokozottan védett terület:

"A Bükki Nemzeti Parkon belül vannak kiemelkedő fontosságú, egyedülálló természeti, kultúrtörténeti és tájképi értékeket hordozó területek, amelyek fokozott védelmet élveznek. A BNP területén ezek az alábbiak (a 18/1976. OTvH határozatban 6009 hektár szerepel mint "szigorúan védett terület"):

  • a dédesi vár és környéke,
  • a Csondró-völgy és a Látó-kövek,
  • a Garadna-oldal és a Három-kúti-völgy,
  • a lillafüredi Szent István-barlang felszíne,
  • a Szinva-oldal,
  • a Sebes-víz-völgy,
  • Jávorkút környéke,
  • a Nagy-mező,
  • a Balla-vögy és a Csúnya-völgy, valamint az általuk közrefogott terület,
  • a cserépváraljai Kő-völgy,
  • a Hór-völgy,
  • az Ablakos-kő-völgy és a Leány-völgy,
  • a "Kövek" vonulata,
  • a Szalajka-völgy,
  • a felsőtárkányi Vár-hegy,
  • a szarvaskői Vár-hegy és környéke,
  • az Imó-kő.

Az 1984-es bővítés után:

  • a Bél-kő délnyugati orma (13,4 hektár)."

(forrás: www.bnpi.hu)

Erről van szó. A repülőt én is láttam. Elrepült Miskolc fölött a Bükkig, s ahol repült - Lillafüred, Ómassa, Szentlélek, Répáshuta - mind mind fokozottan védett terület. Megértem, hogy Magyarország kis ország, de a repülési gyakorlatokkal mégse kéne további károkat okozni. A gyakorlatozó gépeknek tudniuk kell - kellene -, hogy merre vannak természetvédelmi területek és azokat el kell kerülniük.

Nem csak a Bükk felett probléma a hadgyakorlat. Éppen tegnap zuhant le egy gép Fehérgyarmat mellett, nem lett volna szerencsés, ha magával viszi a Szent György utca egyik tízemeletes panelházát, az ott lakókkal és a tövében sétálókkal együtt. A vadászrepülő hangjától a zajérzékeny kutyák is megriadnak. (Tudjuk, sétáltatni csak pórázon és szájkosárral, és a miskolci kutyások ezt mind be is tartják.)

A világ megváltozott. Ma már nem úgy mennek a dolgok, mint 20-30 évvel ezelőtt, amikor semmi sem számított, a katonai célok mindenek felett álltak. Meg lehet nézni a Bükkben, milyen károkat okozott a Diósgyőrben gyártott ágyúkkal kísérletező hadsereg. Ma már nincsenek fent lezárt katonai területek és lőgyakorlatok, és ez így van jól. Békén kell hagyni a Bükköt, hagyni kell élni benne a védett állatokat és növényeket. Legyen elég a bánkúti NATO-radar!

Tessék másfelé röpködni!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borsod.blog.hu/api/trackback/id/tr78531950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása